Прес-центр14 травня 2018, 16:05

На Луганщину завітала Голова Постійної делегації України в Парламентській асамблеї НАТО, народний депутат України Ірина Фріз

Сьогодні, 14 травня, у Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля відбувся регіональний семінар «Україна-НАТО: формула безпеки», на якому молодь область зустрілася з Головою Постійної делегації України в Парламентській асамблеї НАТО, народним депутатом України Іриною Фріз.

У рамках заходу Ірина Фріз поспілкувалася з учасниками щодо політики та діяльності НАТО, його ролі у зміцненні міжнародної стабільності і безпеки. Також вона розповіла про пріоритетні напрями співробітництва НАТО-Україна.

«Сьогодні ми говоримо про необхідність вступу України до НАТО. Це обрання нашої безпеки та миру для держави та наших з вами близьких. Навколо НАТО завжди існували  міфи. Гадаю, що мало хто з вас знає, що з моменту створення у 1949 році Альянс не провів жодної операції аж до 1993 року. Отже, наше завдання зруйнувати ті міфи, що створювалися та насаджувалися роками нам та нашим батькам, зрозуміти, що таке НАТО, навіщо Альянс створювався, як він працює та як приймає рішення», – зазначила народний депутат України.

Також вона додала, що до 2014 року питання вступу України до НАТО було чимось відокремленим від потреб нашої держави та незрозумілим. «В мирній країні, яка вже не пам'ятала, що таке війна, нейтралітет уявлявся гарантією того, що Україна ніколи не дізнається, що таке воєнні втрати, біженці та військові злочини. Я переконана, якби не анексія Криму та не російська агресія на Донбасі, питання вступу до НАТО в Україні постало б ще не скоро.

Під час заходу Координатор проекту «Україна-Солідарність-НАТО» Ярослав Левченко та завідувач відділом системного аналізу проблем воєнної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України Тетяна Брежнєва акцентували увагу молоді на перевагах щодо вступу до Альянсу, зокрема той факт, що на сьогодні наша держава витрачає на оборону 5 % ВВП, а членський внесок НАТО становить 2 % ВВП. Тобто це не лише запорука нашої безпеки, а ще й економічно-вигідна співпраця.

«Я сподіваюсь, що цей захід надасть потужний поштовх та допоможе кожному сформувати власну позицію щодо євроатлантичної інтеграції України», – підкреслив Директор Департаменту зовнішніх зносин, зовнішньоекономічної та інвестиційної діяльності облдержадміністрації Денис Денищенко.

Наприкінці семінару відбулася жвава дискусія, де учасники  мали змогу поставити питання щодо перспектив вступу України до Альянсу, стабільності та миру у нашій державі.