Прес-центр3 березня 2020, 18:03

На Луганщину завітали голова МЗС Королівства Швеція та посол Королівства Швеція в Україні

«Швеція підтримує територіальну цілісність, суверенітет та незалежність України. З часів Холодної війни російська агресія – це найбільший виклик системі європейської безпеки», – заявила Міністр закордонних справ Королівства Швеція Анн Лінде, яка сьогодні ознайомилась із безпековою ситуацією у регіоні та роботою КПВВ «Станиця Луганська».

Разом із пані Лінде Луганщину відвідали Надзвичайний та Повноважний Посол Швеції в Україні Тобіас Тиберг та заступник Міністра закордонних справ України Єгор Божок.

Зустрічали делегацію заступник голови облдержадміністрації Наталія Романенко, заступник Командувача Операції об’єднаних сил, генерал-майор Андрій Ігнатьєв та голова райдержадміністрації Юрій Золкін.

Також, у рамках зустрічі Наталія Романенко заслухала оперативну інформацію про соціально-економічну ситуацію у Станично-Луганському районі та щодо проблемних питань функціонування контрольно-пропускного пункту.

Гостів було поінформовано про виклики, які стали перед місцевим населенням в умовах збройної агресії. Зокрема, у Станиці Луганській місцеві жителі були позбавлені тисяч робочих місць, понад 3500 домівок були пошкоджені, з яких понад 250 – повністю зруйновані. Й до сьогодні, попри те, що було успішно розведено війська, ворожі обстріли продовжують лунати у інших населених пунктах району.

Генерал-майор Андрій Ігнатьєв доповів іноземній делегації про оперативний стан у зоні проведення ООС. Він навів дані про використання зброї, забороненої Мінськими домовленостями.

Коментуючи результат зустрічі Наталія Романенко заявила: «Дякую нашим шведським партнерам за усебічну підтримку Луганщини у цей нелегкий час. Ми дуже вдячні за те, що євроінтеграційний курс України може розраховувати на допомогу уряду Королівства Швеція».