Прес-центр23 червня 2017, 14:06

На Луганщину завітали народний депутат Верховної Ради України Марина Іонова та наші європейські партнери

Сьогодні у м. Кремінна з робочою поїздкою прибули депутат Верховної Ради України, в.о. голови комітету з питань Європейської інтеграції Марія Іонова, депутати Європейського Парламенту Петрас Аустрявічус і Анна Фотіна та Надзвичайний і Поважний Посол Республіки Хорватії в Україні Томіслав Відошевіч, Надзвичайний і Поважний Посол Республіки Словенії в Україні Наташа Прах, Надзвичайний і Поважний Посол Португальської Республіки в Україні Марія Кріштіна Серпа ди Алмейла.

Вони відвідали об’єкти інфраструктурного значення, які були відбудовані за фінансової підтримки Європейського Союзу, Програми Розвитку ООН та Уряду Японії.

Гостей зустрічали заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик та голова Кремінської райради Володимир Прокопенко.

 «Ми дуже вдячні, що в цей нелегкий для Луганщини час ви надаєте нам допомогу, – звертаючись до гостей, зазначила Ольга Лішик. – Дозвольте від голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза та мешканців області привітати вас на луганській землі та подякувати за підтримку у відбудові нашого регіону».

Під час робочої поїздки поважні гості завітали до невеличкого приватного підприємства переселенки із Луганська Юлії Малофєєвої . У 2016 році вона виступила з підприємницькою ініціативою та виграла грант за фінансової підтримки Програми Розвитку ООН та Уряду Японії. Вартість гранту становила 56 тис. грн, за які були придбані установка для чистки подушок з пуху і пера та машина для вишивання.

Далі європейські партнери навідались до районної бібліотеки для дітей.

Так, у рамках проекту «Всебічна стабілізаційна підтримка внутрішньо переміщених осіб та постраждалого населення в Україні» у бібліотеці був реалізований проект «Кремінська бібліотека-майданчик порозуміння, що згуртовує!»

Фінансував проект Європейський Союз, а реалізатором стала Міжнародна організація з міграції при партнерстві Західноукраїнського ресурсного центру, районної громадської організації «Кремінський центр регіонального розвитку «Наша громада», ініціативної групи, яка була складена з місцевих жителів та внутрішньо переміщених осіб, а також місцевої влади та громади.

Гості побачили дитячу ігрову кімнату  «Бібліоняня», в якій хлопчики та дівчата  проводять вільний час, творчо та інтелектуально розвиваються, відремонтований зал, у якому  працює бібліотечний кінотеатр «БібліоCINEMA», проходять цікаві зустрічі тощо.

На ремонтні роботи було витрачено  517852,56 грн.

Потім делегація відвідала відбудований міст через річку Красна, на якому установлені нові опори для освітлення,  відремонтовані тротуари для безпечного пересування пішоходів та укріплений сам міст. За фінансової підтримки Програми Розвитку ООН та Уряду Японії реалізований проект «Капітальний  ремонт  автомобільного  мосту  через  річку  Красна  по вул. Тітова в  м. Кремінна Луганської області». Його вартість становила 156 тис. дол. США.

«Мене вразила бібліотека для дітей. Її навіть не можна назвати бібліотекою, це такий  затишний куточок куди приходять люди відпочивати, а їх діточки грати в яскравих та чудових ігрових кімнатах, – ділиться враженнями Марія Іонова. – Приємно відзначити, що під для час таких важких подій, в яких перебуває Луганщина, люди спромоглися написати проект, перекваліфікуватися та відкрити свій бізнес».