Прес-центр10 травня 2023, 13:05

На навчання за 43 професіями та 27 спеціальностями ВПО можуть отримати ваучери в обласній службі зайнятості

Луганським обласним центром зайнятості активно впроваджується програма з видачі ваучерів на навчання для внутрішньо переміщених осіб.

Сьогодні для осіб, які не стоять на обліку в центрі зайнятості як безробітні, це можливість підвищити свою конкурентоспроможність на ринку праці та отримати нову професію або спеціальність, підвищити свою кваліфікацію або отримати нову спеціалізацію за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування.

На даний період часу служба зайнятості пропонує внутрішньо переміщеним особам перелік професій, спеціальностей, для навчання за якими може бути виданий ваучер, який налічує 43 професії та 27 спеціальностей (в майбутньому планується розширення зазначеного переліку до 78 професій та 45 спеціальностей).

Перелік нараховує близько 500 закладів вищої освіти, 600 закладів фахової перед вищої освіти та 950 закладів професійно-технічної освіти, де особа за власним вибором може пройти це навчання.

Станом на 9 травня 27 мешканців Луганщини вже отримали ваучер на навчання.

На підвищення кваліфікації за професією «Водій автотранспортних засобів «категорія Д» та «категорія СЕ»» – 5 осіб, перепідготовка за професією «Водій автотранспортних засобів «категорія С» – 1 особа, перепідготовка за професією «Кухар» – 1 особа та підвищення кваліфікації за напрямом «Медсестринство» – 20 осіб.

Для залучення наших громадян на навчання за ваучером Луганським обласним центром зайнятості на постійній основі проводиться широка інформаційна робота. З початку року проведено 20 семінарів на тему «Професійне навчання в умовах воєнного стану» для 150 осіб, із залученням до них близько 60 внутрішньо переміщених осіб, які не перебувають на обліку в центрі зайнятості.

В гуманітарних хабах щодня надають консультаційні послуги внутрішньо переміщеним особам фахівці Луганського обласного центру зайнятості, зокрема й про можливості щодо отримання ваучера на навчання.

Переселенці залучаються до вебінарів та семінарів (онлайн), що розкривають: загальні питання зайнятості; можливості набуття нової професії відкриття власного бізнесу; особливості працевлаштування у сучасних умовах.

Фахівцями Луганського обласного центру зайнятості в онлайн режимі проводиться тренінг з психологічної підтримки ВПО.

На тренінгах з техніки пошуку роботи, які організовуються щотижнево, внутрішньо переміщенні особи опановують навички написання резюме, співбесіди з роботодавцем (в т. ч. онлайн співбесіди) та самостійного працевлаштування.