Прес-центр8 вересня 2022, 09:09

На окупованих територіях залишилось підготувати до зими 8,5 % будинків, але Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Кремінна та Рубіжне навіть не включені у розрахунок – тепла там не буде

Про відповідні «досягнення» відзвітували у так званому «міністерстві будівництва та ЖКГ лнр».

Мовляв, комунальники підготували до опалювального сезону 91,5 % багатоквартирних житлових будинків Луганщини.

Але будинки в Кремінній, Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному, як пояснює окупаційна влада, до розрахункової кількості запланованих не входять.

Тобто із 10 579 багатоповерхівок до опалювального сезону готові 9 678, за виключенням названих вище чотирьох міст.

У них за 3-4 тижні до початку подачі теплоносія не підготовлено жодного багатоквартирного будинку із понад 2 500. Так, багато із них пошкоджено чи зруйновано самими росіянами.

Але навіть вцілілі ніхто не збирається готувати до зими, як і підприємства теплопостачання цих міст та системи централізованого опалення.

До цієї цифри слід додати і тисячі приватних будинків, які опалювалися газом. Чи буде газ в цих та інших населених пунктах, що також не увійшли до розрахунку, невідомо. Однак потрібно готуватися до найгіршого сценарію.

Ніяких програм децентралізації опалення окупаційна влада не підготувала. Бо для їх провадження необхідне надійне електропостачання, якого жителі Луганщини не бачили із середини травня – взагалі ніякого не бачили.

А ще на реалізацію таких програм треба мати гроші, яких в окупаційних місцевих бюджетах немає.

Відсутні вони і на обіцяні виплати компенсацій за пошкоджене майно. Ні, звісно, якщо відстоїш у багатоденній черзі, певну кількість рублів видають, однак їх ледве вистачає на заміну вікон. Та і отримали їх одиниці – найбільш цілеспрямовані та стійкі.

Захоплені міста Луганщини чекає катастрофа – пошкоджені будинки, без опалення, вікон, стель та стін, без обіцяних світла та газу.