Прес-центр15 грудня 2022, 10:12

На окупованій Луганщині рівень захворюваності на ВІЛ/СНІД та туберкульоз наближається до епідемії, - визначено шляхи виправлення ситуації після звільнення територій

Обласна рада з питань протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу розглянула практичні аспекти відновлення послуг із лікування та профілактики цих соціально небезпечних хвороб, а також акушерсько-гінекологічної служби з елімінації передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини одразу після деокупації Луганської області.

Заступниця голови Луганської облдержадміністрації Катерина Безгинська, яка є головою ради, заслухала інформацію щодо роботи відповідних служб, зокрема, стосовно ведення обліку хворих, які виїхали з Луганщини до інших регіонів та поза межі країни, та тих, що залишились на непідконтрольних територіях.

«У зв’язку з відсутністю умов для лікування, доступу до необхідних препаратів, нестачу кваліфікованих лікарів ситуація на окупованій Луганщині наближається до епідемії. Адже один хворий за рік у середньому інфікує 12 осіб. Ризики поширення ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та гепатитів зросли також через поширення гендерного насильства на цих територіях», - зазначив генеральний директор КНП «Луганський обласний медичний центр соціально небезпечних хвороб» Роман Нужний, доповідаючи про загальну епідеміологічну ситуацію та наявні ризики її погіршення в умовах воєнного стану.
Окрема увага була приділена відновленню роботи акушерсько-гінекологічної служби з елімінації передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини, адже, за наявною інформацією, скринінг вагітних щодо зазначених хвороб на окупованих територіях не проводився.

Проте, як зазначила начальник відділу з організації надання медичної допомоги дорослому населенню Департаменту охорони здоров’я Луганської облдержадміністрації Інна Сазонова, після деокупації області оперативно будуть відновлені усі необхідні обстеження вагітних жінок, відповідні препарати є у наявності. А також діяльність пологових відділень у Кремінній та Сватовому для надання оперативної допомоги, як це було на початку військових дій.

Наразі формується лікарський склад, який приступить до роботи, як тільки це стане можливим.

За підсумками обговорення Обласна рада з питань протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу прийняла низку рішень щодо першочергових заходів зі стабілізації ситуації та запобігання поширенню небезпечних інфекційних хвороб після деокупації Луганської області.

Зокрема, доручено у стислі терміни відновити надання послуг з лікування, профілактики та догляду і підтримки в контексті ВІЛ/СНІД та туберкульозу. Розширити доступність до обстеження на туберкульоз за допомогою скринінгового опитування, флюорографічного обстеження та обстеження за допомогою систем Gene Expert різних категорій населення, особливо звернути увагу на тих, що залишалися в окупації та неприйнятних санітарних умовах.

Відновити тестування за допомогою швидких тестів та виявлення нових випадків захворювання на ВІЛ/СНІД на деокупованій території області. Забезпечити безперервне лікування хворим на туберкульоз та ВІЛ-інфекцію та створити умови постійного моніторингу ефективності лікування.

Також одночасно з відновленням роботи закладів охорони здоров’я буде поновлено діяльність акушерсько-гінекологічної служби та виконання «Дорожніх карт» з профілактики передачі ВІЛ-інфекції та сифілісу від матері до дитини.