Прес-центр25 травня 2023, 15:05

На період дії воєнного стану процедура проведення медико-соціальної експертизи спрощена

На період дії воєнного стану процедура проведення медико-соціальної експертизи спрощена.

Зокрема, медико-соціальна експертна комісія здійснює свої функції за принципом екстериторіальності.

Тобто, якщо людина не має змоги безпосередньо прибути на огляд, то МСЕК приймає таке рішення заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.

Важливо, що для осіб, термін переогляду інвалідності яких припав на цей період, і які не можуть пройти обстеження й оформити направлення на МСЕК, строк повторного огляду вважається продовженим на весь час дії воєнного стану та впродовж пів року після його припинення/скасування.

Зазначимо, що в умовах воєнного стану п. 5 постанови КМУ від 03.12.2009 №1317 «Питання медико-соціальної експертизи» не застосовується. Саме цей пункт визначав причини інвалідності, за якими встановлення інвалідності заочно не проводилося.

Таким чином, наразі МСЕК мають право оглядати пацієнтів і приймати рішення заочно також з наступними причинами інвалідності:
- трудове каліцтво;
- професійне захворювання;
- захворювання, одержане під час проходження військової служби і служби в органах внутрішніх справ, державної безпеки, державній пожежній охороні, органах і підрозділах цивільного захисту та Держспецзвʼязку;
- захворювання, пов’язане з впливом радіоактивного опромінення внаслідок аварії на ЧАЕС.

Якщо ж ви хочете оскаржити рішення комісії, то це можливо зробити протягом одного місяця. Для цього необхідно звернутися з письмовою заявою до самої комісії або до центральної чи обласної комісії, де буде проведений повторний огляд і винесене нове рішення. Це рішення можна оскаржити у ДЗ «Центральна МСЕК МОЗ України».

У складних випадках центральна медико-соціальна експертна комісія МОЗ, обласна, центральна міська комісія та МОЗ можуть направляти осіб, які звертаються для встановлення інвалідності, для проведення медико-соціального експертного обстеження до клініки Українського державного науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності (м. Дніпро) та Науково-дослідного інституту реабілітації інвалідів (м. Вінниця).

Після відповідного обстеження науково-дослідні установи складають консультативні висновки, які мають рекомендаційний характер для комісії.
Зазначимо, що рішення комісій усіх рівнів можна також оскаржити в суді в установленому законодавством порядку.
Звертаємо вашу увагу, якщо під час проходження медико-соціальної експертної комісії обмежують чи порушують ваші права, звертайтеся телефоном на «гарячу лінію» МОЗ: 0 800 60 20 19.