Прес-центр15 травня 2020, 16:05

На підстанцію ПС 500 кВ «Кремінська» подано робочу напругу

Обладнання підстанції 500 кВ «Кремінська» включено під навантаження. Це фінальний етап будівництва, під час якого упродовж 72 годин відбувається комплексне випробування  обладнання всіх класів напруги – від 500 до 0,4 кВ, у т.ч. автотрансформатора 500 кВ та лінійної частини об’єкту.

Після успішного завершення випробувань під навантаженням підстанція може працювати у штатному режимі у складі ОЕС України. Відтоді регіон отримає додаткові 500 МВт потужності. Це перш за все підвищить надійність енергозабезпечення споживачів півночі Луганщини, зніме обмеження для роботи промисловості на повну потужність (зокрема, Сєвєродонецького «Азот» та Лисичанського нафтопереробного заводу) та дасть можливості для розвитку регіону.

Кінцева вартість будівництва складе 1,281 млрд грн з ПДВ, що на 25,5% менше початкової – 1,719 млрд грн (розпорядження Кабінету Міністрів від 04.07.2017 р. № 446-р). Будівництво, розпочате у жовтні 2018 р., за проектом мало тривати 12 місяців. Однак, через тривалі зволікання органів влади у затвердженні документів проекту та землевідведення термін завершення будівництва переносився двічі.

Загальна трансформаторна потужність підстанції становить 501 МВА – автотратнсформатор 500/220/35 кВ (4 фази по 167 МВА, одна резервна) українського виробництва ПрАТ «Запоріжтрансформатор».

Основною особливістю підстанції є унікальні для України комплектні розподільчі пристрої з елегазовою ізоляцією (КРПЕ) 500 кВ і 220 кВ (виробництво «Hyosung», Корея), що мають високу експлуатаційну надійність (перший капітальний ремонт після 25 років експлуатації) та не вимагають постійної присутності експлуатаційного персоналу на підстанції. Крім того, завдяки компактності  КРПЕ площа ділянки підстанції становить 3,3 га – що у 7 разів менше, ніж якби ми будували традиційні розподільчі пристрої.

Підстанція буде повністю автоматизованою – на ній впроваджено автоматизовану систему керування технологічним процесом (АСКТП), що забезпечить повний контроль роботи та керування обладнанням підстанції диспетчером у віддаленому режимі. Повномасштабно АСКТП буде працювати після спорудження волоконно-оптичної лінії зв’язку на ЛЕП 500 кВ Донбаська – Кремінська. Наразі на об’єкті працюватиме 7 осіб експлуатаційного персоналу.

Також на підстанції встановлено трансформатор власних потреб 35 кВ у вигляді гібридного модуля Т-PASS 220/0,22 кВ з функціями трансформатора напруги та ТВП виробництва АВВ. Це нове проектне рішення, яке забезпечило джерело резервного живлення власних потреб підстанції при відсутності у найближчому розташуванні ПЛ 35 кВ, з якого традиційно береться електроенергія при будівництві об’єкту та забезпеченні його власних потреб в подальшому.

Також, дотримуючись принципів відповідального бізнесу в частині мінімізації впливу на довкілля, на підстанції встановлено унікальну систему глибокої біологічної очистки стічних вод (Біопроцесор ЕКО-15, Україна) зі ступенем очистки стічних вод на рівні 98 %.

У перспективі підстанція з її мережевою інфраструктурою є форпостом створення передумов у регіоні для безпечного відокремлення енергосистеми України від енергосистеми РФ після синхронізації ОЕС України з європейською мережею ENTSO-E.

За інформацією Укренерго