Прес-центр26 квітня 2019, 13:04

На реабілітацію дітей з інвалідністю внаслідок дитячого церебрального паралічу виділено понад 2,6 млн гривень

Перший транш (50 % від річного плану) в розмірі 2 млн 658 тис. 620 гривень спрямований структурним підрозділам соціального захисту населення районних державних адміністрацій та міських рад міст обласного значення.

Бюджетні кошти підуть на відшкодування вартості реабілітаційних заходів для дітей закладам охорони здоров’я будь-якої форми власності та організаційно-правової форми або їх відокремленим підрозділам, що забезпечують медичне обслуговування населення на основі відповідної ліцензії та професійної діяльності медичних (фармацевтичних) працівників, а також реабілітаційним установам, підприємствам, закладам, у тому числі їх відділенням, структурним підрозділам незалежно від форми власності, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики.

Гранична вартість реабілітаційних заходів не перевищує для однієї дитини, яка відповідно до індивідуальної програми реабілітації за більшістю основних категорій життєдіяльності має обмеження I та II ступеня – 16 тис. гривень, III ступеня – 25 тис. гривень.

А для однієї дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, яка відповідно до індивідуальної програми реабілітації за більшістю основних категорій життєдіяльності має обмеження I, II, III ступеня, збільшується на 50 відсотків для кожного ступеня.

Реабілітаційні заходи в межах їх граничної вартості можуть бути надані одній дитині декілька разів протягом бюджетного року.

Нагадаємо, в Луганській області в органах соціального захисту обліковано понад 23,5 тис осіб з інвалідністю, з них майже 2 тис дітей, в тому числі 266 дітей з інвалідністю внаслідок дитячого церебрального паралічу.

Для забезпечення дитини реабілітаційними заходами один із батьків дитини чи її законний представник подає до місцевого органу соціального захисту населення заяву про направлення дитини до реабілітаційної установи у довільній формі із зазначенням інформації про вибрану реабілітаційну установу разом з копіями:

паспорта громадянина України та/або свідоцтва про народження, та/або іншого документа, що посвідчує особу дитини;

індивідуальної програми реабілітації, що видана лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу;

виписки з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого (форма № 027/о ).

Більш детальні інформаційні матеріали, перелік реабілітаційних установ, типові питання-відповіді, інфографіка розміщені на веб-сайті МСПУ(www.msp.gov.ua) у розділі «Інвалідність» - «Реабілітація дітей з інвалідністю внаслідок дитячого церебрального паралічу».

Реабілітаційні установи для надання послуг з реабілітації зазначеній категорії дітей відповідно до Порядку повинні отримати ліцензію і направити заяву для подальшого включення їх в перелік на поштову адресу Фонду: 04050, м. Київ, вул. Глибочицька, 72 або на електронну адресу secretarfszi@ukr.net.

Нагадаємо, що у 2019 році запроваджений новий механізм забезпечення заходами з реабілітації дітей з інвалідністю внаслідок дитячого церебрального паралічу за принципом «гроші ходять за людиною», що дозволить забезпечити адресність,  прозорість та підвищити якість надання реабілітаційних послуг.

За ініціативою МСПУ України прийнято постанову Кабінету  Міністрів України від 27.03.2019 № 309 «Про затвердження Порядку використання у 2019 році коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення реабілітації дітей з інвалідністю внаслідок дитячого церебрального паралічу» (далі-Порядок). Впровадження нового підходу в наданні реабілітаційних послуг для дітей з інвалідністю внаслідок ДЦП, підтримано партнерами Міністерства соціальної політики України – Мінфіном, МОЗ, Мінекономрозвитку, Мінрегіон, Мін’юст, Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, сторонами соціального діалогу та громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю - громадською спілкою «Всеукраїнське громадське об’єднання «Національна асамблея людей з інвалідністю України», Всеукраїнською спілкою громадських організацій «Конфедерація громадських організацій інвалідів України», Всеукраїнською громадською організацією осіб з інвалідністю «Рух за рівні можливості».