Прес-центр2 жовтня 2018, 16:10

На реформу «Нова українська школа» містам і районам області виділено понад 15 мільйонів, – брифінг

Про впровадження в області реформи «Нова українська школа» на брифінгу для ЗМІ сьогодні доповів директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Юрій Стецюк.

Загалом цьогоріч області передбачено майже 30 мільйонів на освіту. Так, 14191,9 тис. гривень освітньої субвенції направлені на придбання засобів навчання та навчального обладнання: шкільні автобуси, пристрої для ЗНО з іноземних мов, комп’ютерну техніку для перших класів, обладнання інноваційного навчально-тренінгового центру, кабінети природничих та математичних дисциплін, для кабінетів української мови в російськомовних школах.

На «Нову українську школу» з держбюджету спрямовано 15157,6 тис. гривень. 40 % цієї суми передбачено на закупівлю дидактичних матеріалів для перших класів, 40 % – сучасних меблів для перших класів. 20 % – комп’ютерного обладнання, пропорційно до кількості закладів освіти з першими класами.

Директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації наголосив, що усі кошти, одержані Луганщиною за цим напрямом, біли розподілені по містах і районах ще у червні. Вже на територіях відповідні рішення щодо співфінансування повинні прийматися на сесіях місцевих рад. Після цього розпочалися процедури закупівлі. На сьогодні закупівлю завершено на 65 %. У декількох містах і районах ще тривають процедури торгів або очікується поставка.

Він нагадав, що цьогоріч на Луганщині відкрилися 326 перших класів, з них 301 – з українською мовою навчання. 25 російськомовних перших класів, загалом, зосереджені у Лисичанську та Сєвєродонецьку. Один з них у Кремінському районі.

До перших класів пішли 5972 учні. Українською навчаються 5333 з них.

Стосовно інклюзивної форми навчання Юрій Стецюк зауважив, що сьогодні у 56 школах функціонують 103 такі класи, де отримує знання 221 дитина.

На території області здійснюють перевезення 137 шкільних автобусів, якими користуються 5785 учнів. Минулоріч придбано 20 одиниць відповідного транспорту, на що витрачено 17850,0 тис. гривень з обласного бюджету та 2359,1 тис. гривень – з державного. Наразі залишається потреба у 24 автобусах. У планах на поточний рік – придбання п’яти з них, два з яких вже нещодавно отримано.