Прес-центр28 лютого 2020, 16:02

На ремонт та утримання доріг місцевого значення Луганщині цьогоріч передбачено понад 660 мільйонів

Під час засідання Ради розвитку громад та територій при Луганській обласній державній адміністрацій був представлений План реалізації ремонту автомобільних доріг загального користування місцевого значення  на 2020 рік в області.

Доповідачем виступив в. о. начальника управління розвитку та утримання мережі автомобільних доріг області облдержадміністрації Андрій Чумак.

Він повідомив, що з держбюджету за бюджетною програмою «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автодоріг місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах» на 2020 рік передбачено 661 млн гривень, у тому числі:

- поточний дрібний ремонт та експлуатаційне утримання – 132 млн 200 тис. грн;

- поточний середній ремонт – 443 млн 801 тис. грн;

- капітальний ремонт – 85 млн грн.

Андрій Чумак сказав, що в цьому році заплановано провести капітальні ремонти на декількох об’єктах:

- мосту через р. Красна на об’їзній дорозі м. Кремінна, який забезпечує транспортне сполучення між районами Луганщини та Донецькою областю в об’їзд міста, рух до опорної школи та лікарні;

- мосту через р. Сіверський Донець в м. Лисичанськ по вул. Первомайська, який забезпечує транспортне сполучення із Сєвєродонецьком, рух до опорної лікарні та шкіл.

Також планується завершити у другому кварталі цього року поточні середні ремонти, розпочаті у 2019, автодоріг Нова Астрахань – Боровеньки (транспортне сполучення між районами області та м. Сєвєродонецьком) та Нижня Дуванка – Лозно-Олександрівка – КПП «Петрівка».

Поточні середні ремонти очікуються на ділянках автомобільних доріг КПП «Танюшівка» - Старобільськ – Бахмут – Комишуваха – Попасна – МиронГРЕС, Микільське – Морозівка – Мусіївка – Бараниківка, Ганнусівка – Новорозсош, Красне поле – Марківка, Троїцьке – Білокуракине – Старобільськ – Білолуцьк, Троїцьке – Білокуракине – Старобільськ – Білолуцьк, КПП «Красна Талівка» – Луганськ – Станиця Луганська.

Ці автошляхи забезпечують під’їзд до шкіл, опорних шкіл, лікарень,  транспортне сполучення між районами, містами області.  

«Збільшення фінансування ремонтних робіт на автомобільних дорогах загального користування місцевого значення дає можливість привести частину автошляхів до належного експлуатаційного стану, але існує багато проблемних питань, що потребують вирішення», – підкреслив спікер.

Так, однією з головних причин незадовільного стану доріг в Луганській області є великовагові транспорті засоби, значна частка яких здійснює перевезення вантажів з перевищенням допустимих норм. Сьогодні відсутній достатній контроль за дотриманням вагових норм.

Зазначено, що не відповідає сучасним ваговим навантаженням стан мостів та шляхопроводів, що були збудовані в 60-80 роках.

Проблемним питанням є відсутність залізничного сполучення з центральними та східними регіонами області, внаслідок чого ускладнюється ситуація  з доставкою щебеневих матеріалів до асфальтобетонних заводів.

За підсумками заступник голови облдержадміністрації Наталія Романенко зауважила: «Наше завдання – реалізувати концепцію реформи дорожнього господарства, забезпечити стабільний експлуатаційний стан та розвиток автомобільних доріг на території області, що дозволить посилити безпеку дорожнього руху, зменшити логістичні витрати, здешевити вартість товарів та послуг для населення».