Прес-центр28 жовтня 2021, 11:10

На розвиток та підтримку малого і середнього підприємництва області залучено 13,3 млн гривень

Протягом дев’яти місяців на реалізацію заходів Регіональної цільової програми розвитку та підтримки малого і середнього підприємництва на 2021-2023 роки використано 13,3 млн грн, що в 5,5 разів більше до запланованого у поточному році обсягу фінансування. З них сума коштів органів місцевого самоврядування склала 671,3 тис. грн, з інших джерел – 12,6 млн грн.

Збільшення фінансування відбулося завдяки залученню міжнародної технічної допомоги, направленої на розширення мережі центрів надання адміністративних послуг.

За рахунок коштів Уряду Канади та Європейського Союзу придбано три мобільні центри надання адміністративних послуг (12 млн грн).

З Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття кошти (556 тис. грн) виділялись на: надання виплати допомоги по безробіттю; професійне навчання для самостійної зайнятості й подальшого працевлаштування у сфері малого і середнього підприємництва.

Громадська організація «Агенція місцевого розвитку м. Щастя» використала  кошти на проведення інформаційних заходів щодо подання заявок, розробки бізнес-планів для участі у грантових конкурсах (44,4 тис. грн).

Підприємці Луганщини брали участь у державній програмі «Доступні кредити 5-7-9 %». За період її реалізації, з 1 лютого 2020 року, понад 135 суб’єктів мікро- та малого підприємництва отримали кредити за пільговими відсотками на суму 685 млн грн, з початку 2021 року – 625 млн грн (у ІІІ кварталі 2021 року – 176 млн грн). Найбільше кредитів надано на подолання наслідків кризових явищ в період пандемії підприємцям, що здійснюють діяльність у сільському господарстві, сфері торгівлі та промисловості.

З початку року відділеннями АТ «Ощадбанк» та АТ КБ «Приватбанк» надано 306 суб’єктам підприємництва кредитів на суму 414,1 млн грн.

У рамках реалізації заходів Програми створювались сприятливі умови для розвитку підприємництва.

В області діє 21 центр надання адміністративних послуг. Розширення мережі таких центрів та покращання системи надання адміністративних послуг сприяє отриманню не тільки жителями територіальних громад, а й суб’єктами малого і середнього підприємництва швидкого та якісного сервісу за сучасними стандартами.

Зазначимо, в області діє 23,5 тис. суб’єктів малого та середнього підприємництва.

Кількість зайнятих в малого і середнього підприємництва складає 100,9 тис. осіб, що становить 33,2 % до загальної кількості зайнятих працівників в регіоні або 94,9 % до зайнятих в підприємництві.

Частка обсягу реалізованої продукції (товарів, послуг) середніми та малими підприємствами у загальному обсязі реалізованої продукції регіону склала 84,9 % (38,8 млрд грн).