Прес-центр10 грудня 2019, 17:12

На шляху до сервісної держави: за підтримки програми «U-LEAD з Європою» підвищується якість надання адмінпослуг в області

У Краматорську сьогодні відбулася конференція «На шляху до сервісної держави».

Зазначеною програмою передбачено створення або модернізація до 600 центрів надання адміністративних послуг до кінця 2020 року, насамперед, в об’єднаних територіальних громадах.

Фаза впровадження, яка управляється Шведським агентством з питань міжнародної співпраці та розвитку Sida, реалізується у форматі чотирьох послідовних раундів, до 150 громад у кожному.

Участь у Програмі беруть громади та малі міста з усіх областей України. Її учасниками, зокрема, були Білокуракинська, Красноріченська та Троїцька об’єднані територіальні громади.

Від Луганської обласної державної адміністрації в конференції взяв участь директор Департаменту економічного розвитку, зовнішньоекономічної діяльності та туризму Сергій Медведчук. Він ознайомив присутніх зі станом розвитку мережі центрів надання адміністративних послуг області та окреслив можливості її розвитку відповідно до перспективного плану формування територій громад Луганської області.

На цей час на Луганщині діє 20 центрів надання адміністративних послуг. Із них 10 районних, 4 міських та 6 центрів, які обслуговують об’єднані територіальні громади.

Крім того, працюють 15 віддалених робочих місць адміністраторів Лисичанського (2), Біловодського (8), Білокуракинського (2), Красноріченського (2) та Новопсковського (1) центрів.

Відповідно до стандартів та з урахуванням нормативів і методик, розроблених Міністерством цифрової трансформації України, проєктною мережею передбачена діяльність 33 центрів та  25 віддалених робочих місць адміністраторів центрів.

Сергій Медведчук подякував міжнародним організаціям за різнопланову допомогу, яка надавалася та й на сьогодні надається громадам Луганщини у напрямі реформування адміністративних послуг, та зазначив, що саме завдяки залученню міжнародної технічної допомоги значно підвищилась ефективність діяльності центрів області, покращилась якість надання адміністративних послуг.

Захід проведено з нагоди завершення підтримки зі створення належних центрів надання адміністративних послуг у громадах Донецької та Луганської областей раунду 2 відбору Фази впровадження Програми «U-LEAD з Європою».

Організатором конференції виступила Програма «U-LEAD з Європою», що фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швейцарією.

Учасниками заходу були представники громад, інших органів місцевого самоврядування Луганської та Донецької областей, Європейського Союзу, Уряду України та облдержадміністрацій, донорських та інших організацій, які працюють на Донбасі, в тому числі співпрацюють з внутрішньо переміщеними особами.

Під час заходу обговорювалися шляхи покращення якості надання адміністративних послуг у Донецькій та Луганській областях, були представлені результати роботи проєктів технічної допомоги Програми «U-LEAD з Європою», Програми ООН з відновлення та розбудови миру, Агентства США з Міжнародного розвитку (USAID) «Демократичне врядування у Східній Україні» (DG-East), проєкту «Реформа управління на сході України II», що виконується  Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) за дорученням Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ), та відбувся обмін досвідом та кращими практиками у сфері надання адміністративних послуг.