Прес-центр20 вересня 2018, 15:09

На вдосконалення системи надання соціальних послуг передбачено понад 14 мільйонів

Саме таке фінансування закладене на заходи Регіональної цільової програми вдосконалення та розвитку системи надання соціальних послуг в Луганській області на 2016-2019 роки «Турбота». Значна частина цієї суми має бути залучена з інших джерел.

Протягом І півріччя 2018 року програму фактично профінансовано 2607,1 тис. гривень.

Як повідомили на засіданні колегії Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, заходи щодо залучення коштів недержавних міжнародних організацій вже здійснено, але їх отримано не у повному обсязі, у зв’язку з чим відбулося зменшення фінансування у порівнянні з минулим періодом.

За результатами роботи в I півріччі 2018 року соціальні послуги  через установи та заклади соціального захисту населення отримали понад 22 тис. осіб найбільш вразливих верст населення, з них понад 19 тис. людей похилого віку та понад 3,8 тис. осіб з інвалідністю.

Високий рівень надання соціальних послуг має населення у м. Рубіжне (99,7 %),  Білокуракинському (96 %), Кремінському (95 %), Старобільському (97 %), Сватівському (91 %) районах.

За підсумками першого півріччя 2018 року рівень охоплення соціальними послугами осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах, має позитивну динаміку в порівнянні з відповідним періодом 2017  року (з 76,2 % в I півріччі 2017, до 82 % в I півріччі 2018 року).

Для підвищення якості соціального обслуговування, забезпечення доступності соціальних послуг, поліпшення умов життя літніх людей територіальні центри області, в тому числі в сільській місцевості, впроваджують інноваційні соціальні послуги: «Університет III віку», пункти прокату технічних засобів реабілітації, мультидисциплінарні команди для комплексного обслуговування громадян у містах та віддалених населених пунктах сільської місцевості, транспортну послугу «Соціальне таксі» для обслуговування населення у віддалених селах.

Також сьогодні триває робота зі стандартизації соціальних послуг, переведення установ на систему надання соціальних послуг в рамках Державних стандартів та впровадження інноваційних соціальних послуг.

Посилена робота інтернатних установ по співпраці з волонтерами з числа учнівської молоді, громадськими ветеранськими організаціями, закладами освіти, культури. Протягом звітного періоду вжито ряд заходів з налагодження взаємодії з територіальними органами опіки та піклування з питань захисту прав підопічних з числа недієздатних осіб, закладами охорони здоров’я з питань проведення виїзних МСЕК та лікарських консультативних комісій.

Наразі соціальні послуги в області надають обласні стаціонарні установи, територіальні центри соціального обслуговування, центри соціальної реабілітації, ЦСССДМи та інші соціальні установи.

Протягом звітного періоду на базі Департаменту проведені щоквартальні семінари-наради для керівників та фахівців будинків-інтернатів, при підтримці Луганського ВП «Центр Розвитку Місцевого Самоврядування» проведено семінари з питань організації надання соціальних послуг та адміністративних послуг в соціальній сфері в умовах децентралізації за участю фахівців терцентрів, ЦНСП, УСЗН, посадових осіб районних та міських органів виконавчої влади та ОТГ, відповідальних за роботу соціальної сфери на місцях.

Важливо, що в області діє система проведення консультування батьків з питань профілактики і раннього виявлення вад розвитку. Така робота проводиться в дитячих центрах соціальної реабілітації системи соціального захисту населення в містах Сєвєродонецьк, Рубіжне, Кремінна.