Прес-центр30 березня 2021, 15:03

На затвердженні п’ятирічний Регіональний план дій за резолюцією Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека»

В облдержадміністрації відбулося засідання Обласної координаційної ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми. Його провела  заступниця голови Луганської облдержадміністрації Катерина Безгинська.

Першим питанням порядку денного розглянуто актуальну інформацію щодо реалізації заходів із запобігання і протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі на Луганщині у I кварталі 2021 року.

Елеонора Поліщук, директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, нагадала, що у 2020 році за фактами вчинення домашнього насильства надійшло 4500 офіційних звернень, з яких 79 % – від жінок, 20 % – від чоловіків і 1 % від дітей. Цей показник на 67 % вище, ніж у 2019 році. Це один з чинників необхідності розвитку мережі спеціалізованих служб підтримки постраждалих від насильства.

Так, у березні цього року в області відкрито одразу два притулки і денний центр соціально-психологічної допомоги у містах Кремінна та Попасна.

Сьогодні в області працює низка спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб, а саме: 12 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, три притулки для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, та денний центр соціально-психологічної допомоги постраждалим, регіональна «гаряча лінія» з питань запобігання та протидії домашньому і ґендерно обумовленому насильству, дискримінації за ознакою статі, п’ять кабінетів невідкладної анонімної медико-психологічної допомоги жінкам, постраждалим від сексуального насильства, на базі гінекологічних відділень.

Директор департаменту зауважила, що наразі обласна влада тісно співпрацює з органами місцевого самоврядування щодо розширення кількості зазначених спеціалізованих служб.

Також учасники засідання обговорили просування проєкту «Жінки, мир, безпека» у контексті розробки Регіонального плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2025 року в Луганській області.

Проєкт плану охоплює чимало напрямів у сфері безпеки і оборони, охорони здоров’я, соціальної підтримки, громадського правопорядку. Наразі він включає в себе п’ять стратегічних цілей, 13 оперативних цілей, 18 завдань та 70 заходів. Найближчим часом план буде затверджено.

Координаторка коаліції «Луганщина. Жінки. Мир. Безпека» Оксана Луньова розповіла про діяльність коаліції, за підтримки якої реалізовано низку ініціатив та заходів щодо впровадження ґендерної рівності в Луганської області та локалізації Резолюції 1325 «Жінки, мир, безпека».

Вона розповіла про досвід роботи коаліції, подальші плани та запросила усіх бажаючих приєднуватися до співпраці щодо просування в області проєкту  «Жінки, мир, безпека» в області.

Ще одне питання, запропоноване на розгляд присутніх, – обговорення та затвердження алгоритму дій суб’єктів на рівні громад щодо впровадження корекційних програм для осіб, які вчиняють домашнє насильство.

Директор Луганського обласного центру соціальних служб Ірина Єременко доповіла, що документ розроблено на підставі Законів України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків», Кримінального Кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення із залученням експертів органів Національної поліції.

Розроблений алгоритм є інноваційним методичним інструментом для органів місцевого самоврядування щодо реалізації корекційних програм для кривдників.

Також під час засідання Обласної координаційної ради спеціалістка проєкту ООН Жінки в Луганській області Олена Смаглій презентувала результати дослідження за темою: «Фінальне опитування з питань громадського сприйняття та ставлення до ґендерно-зумовленого насильства щодо жінок в Донецькій, Луганській та Запорізькій областях».

Вона акцентувала на важливості проведення систематичної інформаційно-роз’яснювальної роботи з населенням щодо руйнування ґендерних стереотипів як однієї із передумов виникнення насильства.