Прес-центр28 лютого 2019, 13:02

Наголошую на персональній відповідальності керівників структурних підрозділів, які є виконавцями бюджетних програм, - Сергій Філь під час колегії облдержадміністрації

Сьогодні, 28 лютого, виконуючий обов’язки голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Філь провів засідання колегії.

Участь у роботі колегії також узяли заступники голови облдержадміністрації Геннадій Іваненко, Юрій Клименко та Ольга Лішик.

Про стан фінансово-бюджетної дисципліни при використанні бюджетних коштів, державного і комунального майна на підприємствах, в установах і організаціях Луганської області за підсумками проведених заходів державного фінансового контролю у 2018 році доповів начальник Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Луганській області Леонід Березинський.

«Здійснення аналізу виявлення порушень фінансово-бюджетної дисципліні та внесення пропозицій щодо їх недопущення є основним завданням аудиту. Усі повинні розуміти, що оцінка аудиту – це, перш за все, ефективність використання бюджетних коштів. Тож, наголошую на персональній відповідальності керівників структурних підрозділів, які є виконавцями тієї, чи іншої програми», – підкреслив Сергій Філь.

Зокрема, Леонід Березинський повідомив, що за результатами роботи упродовж 2018 року аудиторами Управління проведено 38 заходів державного фінансового контролю, охоплено контролем та дослідженням більше 14 мільярдів гривень фінансових та матеріальних ресурсів, виявлено понад 450 мільйонів гривень фінансових порушень. Ще близько на 443 млн гривень попереджено фінансових порушень шляхом відміни процедур закупівель та розірвання договорів на закупівлю товарів, робіт і послуг.

Контрольними заходами були охоплені особливо важливі для суспільства і економіки держави сфери: оборона і безпека, охорона здоров’я, освіта та наука, житлово-комунальне господарство, паливно-енергетична галузь, транспорт і інфраструктура, агропромисловий комплекс тощо. 

Зокрема, обсяг досягнутого економічного ефекту від впровадження аудиторських рекомендацій перевищив 3,5 мільйона гривень. При цьому загальна результативність та ефективність заходів державного фінансового контролю тримала досить високі позиції.

Взаємодія з місцевими органами виконавчої влади та самоврядування протягом 2018 року здійснювалася шляхом систематичного інформування та надання відповідних пропозицій щодо покращення фінансово-бюджетної дисципліни – направлено 16 інформацій про факти порушень, виявлених ревізіями і перевірками. За результатом розгляду направлених інформацій прийнято дев’ять управлінських рішень та враховано 50 пропозицій.

Леонід Березинський відзначив, що основними причинами допущення порушень є неналежний рівень дотримання окремими керівниками  підприємств, установ та організацій вимог нормативно-правових актів, що регламентують порядок використання фінансових та матеріальних ресурсів.

Також необхідно підсилити роботу окремих керівників підприємств, установ та організацій у напрямку забезпечення повного відшкодування виявлених державним фінансовим контролем порушень та реагування керівників об’єктів контролю на результати ревізій.

Основними завданнями у діяльності Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Луганській на 2019 рік залишаються: забезпечення формування і реалізація державної політики у сфері державного фінансового контролю, а також здійснення заходів державного фінансового контролю, спрямованого на оцінку ефективного, законного, цільового, результативного використання та збереження державних фінансових ресурсів, необоротних та інших активів, досягнення економії бюджетних коштів.

За підсумками доповіді запропоновано забезпечити постійний контроль за дотриманням підприємствами, установами та організаціями законодавства щодо використання бюджетних коштів та коштів державних цільових фондів. А також вжити заходи щодо притягнення до відповідальності осіб, які допустили фінансові порушення і зловживання, і повного відшкодування нанесених державі збитків.

Крім того, на засіданні колегії заслухані звіти голів Новоайдарської, Білокуракинської та Марківської райдержадміністрацій щодо результатів діяльності у 2018 році в частині здійснення райдержадміністрацією делегованих повноважень.