Прес-центр16 травня 2017, 15:05

Нам потрібна стратегія розвитку кожної сфери життя області, – Юрій Гарбуз під час апаратної наради

Сьогодні, 16 травня, голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз провів апаратну нараду із керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації, її апарату, територіальних підрозділів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади.

Також у заході взяли участь перший заступник голови облдержадміністрації Роман Власенко і заступники голови Вадим Данієлян та Ольга Лішик.

На апаратній нараді розглянуто питання щодо підсумків роботи Департаменту агропромислового розвитку ОДА за 2016 рік та пріоритетні напрями на 2017 рік. Доповідачем на цю тему виступила заступник директора, в.о. директора Департаменту Любов Безкоровайна.

За її словами виробництво продукції сільського господарства минулого року у порівнянні з 2015 роком збільшено на 18,7 % і становить 4790,0 млн грн (середньоукраїнський індекс виробництва склав 106,1%). А за індексом виробництва продукції в 2016 році Луганщина стала першою.

Основною складовою частиною загальної валової продукції в сільському господарстві області стали високі показники в галузі рослинництва. У 2016 році хлібороби області зібрали рекордний урожай зерна – 1 млн 274 тис. тонн.

На 2017 рік пріоритетними напрямами розвитку галузі рослинництва є збільшення обсягів виробництва і підвищення врожайності зернових і технічних культур.

Основними стратегічними цілями у досягненні високих показників в галузі рослинництва є впровадження у виробництві нових високопродуктивних сортів і гібридів сільськогосподарських культур, оптимізація структури посівних площ шляхом скорочення посівів соняшнику і розширення площ багаторічних трав, впровадження науково-обґрунтованих сівозмін, збільшення обсягів використання мінеральних добрив у два рази та використання ресурсозберігаючих технологій.

Також планується збільшити виробництво нетрадиційних й інтенсивних культур, відновити роботи існуючих зрошувальних мереж і розвиток нових, оновлення і розвиток матеріально-технічної бази.

Основні напрями розвитку галузі тваринництва на 2017 рік і у подальшому це стабілізація і нарощування поголів'я сільськогосподарських тварин.

На розвиток тваринництва на території області планується отримати фінансову підтримку з державного бюджету у розмірі 7,6 млн грн, з обласного бюджету – 5,9 млн грн та 13,3 млн грн з коштів міжнародних організацій.

Варто зазначити, що індекс промислового виробництва за 2016 рік склав 108,5 % у порівнянні з минулим роком.

Для збільшення обсягів виробництва продуктів харчової та переробної галузі і для забезпечення потреб населення необхідно збудувати сучасне підприємство з переробки м'яса та м'ясопродуктів, підприємство з виробництва та фасування круп, модернізувати існуючі забійні майданчики для тварин та реконструювати консервний цех з випуску фруктових, овочевих соків і виготовлення томатної пасти.

Також є потреба у реконструкції борошномельного підприємства, створити сучасне енергозберігаюче підприємство з виробництва хлібобулочних виробів, холодокомбінат з переробки овочів та завершити будівництво сучасного цеху зі згущення і сушіння підсирної сироватки.

«Аналіз статистичних даних та їх належна презентація дуже важливі, однак ми повинні розробляти стратегію розвитку АПК з урахуванням усіх факторів та ризиків», – підсумував доповідь Любові Безкоровайної керівник області.

Юрій Гарбуз також додав, що стратегічне планування є обов’язковим елементом діяльності усіх департаментів і управлінь облдержадміністрації.