Прес-центр9 жовтня 2018, 12:10

Нарахування пенсій за жовтень відбулося через централізовану систему «Призначення та виплата пенсій»

Сьогодні на апаратній нараді, яку провів перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Філь, начальник головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області Ольга Шарунова доповіла про впровадження нових онлайн-сервісів фонду.

Зокрема, йшлося про функціонування централізованої підсистеми «Призначення та виплата пенсій» Інтегрованої комплексної інформаційної системи Пенсійного фонду України».

Вона повідомила, що для виконання заходів Стратегії модернізації та розвитку Пенсійного фонду на період до 2020 року триває робота, спрямована на розвиток інформаційних технологій та підвищення рівня автоматизації основних функціональних процесів.

Органи фонду області перейшли на нову систему призначення та виплати пенсій.

Так, нарахування пенсій за жовтень 2018 року відбулося у централізованій підсистемі «Призначення та виплата пенсій» Інтегрованої комплексної інформаційної системи Пенсійного фонду України».

Їх нараховано 319,1 тисячам пенсіонерів області, у тому числі 116,9 тисячам внутрішньо переміщених осіб. Сума фінансування склала 1,032 млрд гривень.

Як зауважила Ольга Шарунова, підсистема призначення та виплати пенсій передбачає створення електронних пенсійних справ разом із виплатними документами. У подальшому це дасть змогу відмовитись від паперової пенсійної справи. При цьому в цій системі передбачається трирівневий контроль призначення пенсій, у тому числі на центральному рівні.

Тож, у майбутньому громадяни звертатимуться за призначенням та перерахунком пенсії незалежно від фактичного місця знаходження громадянина у будь-якому фронт-офісі органів Пенсійного фонду України. Але призначення та виплата пенсій будуть виконуватися тільки за місцем проживання.

Також найближчим часом очікується завершення створення єдиного інформаційного середовища, у якому передбачено:

- обробку інформації про застрахованих осіб та пенсіонерів на базі Державного реєстру застрахованих осіб;

- реалізацію дистанційного доступу громадян до своїх електронних персональних облікових карток з використанням електронного цифрового підпису;

- впровадження технології індивідуально-масового електронного інформування громадян через засоби мобільного зв’язку та електронну пошту.

За підсумками наради надані доручення сприяти в містах та районах у проведенні інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо впровадження єдиних Стандартів і нових технологій обслуговування громадян.

«Добре, що Пенсійний фонд продовжує впроваджувати нові онлайн сервіси. Ми підтримуватимемо будь-яке спрощення отримання послуг для жителів області», - відзначив Сергій Філь.