Прес-центр23 лютого 2017, 16:02

«Народну дипломатію» та роль громадськості у консолідації українського суспільства обговорили голови громадських рад

З метою обговорення спільних дій із взаємодії державних органів з організаціями громадянського суспільства з питань зміцнення національної єдності та консолідації українського суспільства сьогодні в облдержадміністрації зустрілися голови громадських рад при райдержадміністраціях та виконкомі Рубіжанському міської ради.

 

Альбіна Кушелева, заступник директора – начальник управління інформаційної діяльності Департаменту масових комунікацій облдержадміністрації, акцентувала увагу присутніх на ролі громадськості в реалізації засад внутрішньої політики щодо окремих територій Луганської області.

 

Вона повідомила, що Планом заходів, спрямованих на реалізацію деяких засад державної внутрішньої політики щодо окремих районів Донецької та Луганської областей, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, затвердженим у січні поточного року Кабміном, з метою підтримки постійного діалогу безпосередньо між різними групами громадян, що проживають по різні боки лінії зіткнення, передбачено сприяння проведенню «народної дипломатії», організацію діалогу між представниками громад для розв’язання спільних гуманітарних та інших проблем місцевого характеру.

 

Альбіна Кушелева також зауважила, що інформаційній пропаганді з боку РФ протистояти складно, бо потужне обладнання залишилося на тому боці, завдяки сучасним передавачам на тимчасово окупованій території Луганської області розповсюджується ворожий пропагандистський контент російських телеканалів та радіостанцій. Одним з рішень стане побудова біля лінії розмежування радіотелевізійної станції в Новоайдарському районі, яка включатиме радіотелевізійну башту та комплекс споруд для трансляції сигналу загальнонаціональних і регіональних ЗМІ як на підконтрольну українській владі територію, так й на тимчасово окуповану.

 

Наголосила також, що створено обласну газету «Вісник Луганщини», яка розповсюджується у пунктах пропуску через лінію зіткнення. Звернулася до голів громадських рад надати своє бачення та формати спілкування з громадянами, які проживають на тимчасово окупованій території.

 

Про заходи із сприяння консолідації українського суспільства, підтримки ініціатив громадськості у цій сфері розповів заступник директора – начальник управління комунікацій з громадськістю Департаменту масових комунікацій облдержадміністрації Андрій Зайцев.

 

Він зазначив, що сьогодні, 23 лютого, колегією обласної державної адміністрації ухвалена Регіональна цільова програма сприяння розвитку громадянського суспільства в Луганській області на 2016-2020 роки «Спроможні інститути громадянського суспільства Луганщини» та запевнив, що обласна влада сприятиме реалізації регіональних громадських ініціатив, спрямованих на зміцнення національної єдності, утвердження патріотизму та популяризацію духовно-культурної спадщини українського народу.

 

У рамках заходу були з’ясовані проблеми, які громадськість хотіла б обговорити, та ситуація на сьогодні у містах і районах області із залученням громадян до участі в управлінні державними справами.
Учасники «круглого столу» висловили побажання «навчити» владу проведенню консультацій з громадськістю для підготовки рішень з важливих питань суспільного життя місцевого значення та наступну зустріч провести спільно з представниками органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Під час засідання було запропоновано головам громадських рад та представникам громадськості брати участь у прямих ефірах провідних телерадіокомпаній області, висвітлювати діяльність інститутів громадянського суспільства на сторінках обласного та місцевих комунальних видань, залучати міжнародні організації до навчань представників ІГС і органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.