Прес-центр11 листопада 2021, 14:11

Наступний етап розвитку – можливе укрупнення громад – Сергій Гайдай на Форумі місцевого самоврядування

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай взяв участь у VI Форумі «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави» в режимі онлайн.

Під час вступного слова було зазначено, що децентралізація – одна з найважливіших реформ в Україні. Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов розповів про здобутки останніх двох років, зокрема про те, що органи місцевого самоврядування отримали більше повноважень, їх бюджети зросли у чотири рази, створені старостинські округи тощо.

Сергій Гайдай долучився до обговорення у рамках бліцу «Місцеве самоврядування: питання на порядку денному в Україні та Європі».

Він подякував за запрошення, тому що кожний майданчик, на якому можна обговорювати певні проблеми або пропозиції, для області дуже важливий.

«Ми одні з перших провели децентралізацію в області. Громадам передали повноваження, фінанси, вони майже повністю самостійні, єдине, що певні стратегічні об’єкти будівництва створюються за допомогою Міністерства розвитку громад та територій України і іноді за допомогою обласних бюджетів. Але я впевнений, що нас чекає ще однин етап, який можна назвати укрупненням існуючих громад. Я спілкуюсь з усіма головами громад, можу сказати, що в мене є співпраця з 99,9% керівників. Іноді невеликі громади вже почали замислюватись, що необхідно об’єднуватись», – сказав очільник Луганщини.

За думкою Сергія Гайдая, у громад на це є декілька причин: не вистачає власних фінансових можливостей, фахових кадрів.

«Я б не назвав це проблемою, це – еволюція. Зараз громади вже отримують досвід і будують плани на майбутнє. Звісно громад, яким необхідно об’єднуватися, буде не багато, але вони будуть і не тільки на Луганщині, а й в Україні. Дехто все одно дотаційний. Я вивчав досвід, спілкувався з польськими, чеськими, австрійськими колегами, і навіть у них у 2021 році є дотаційні громади, але працювати в цьому напрямі необхідно. Треба планувати разом з громадами майбутній розвиток і можливе укрупнення», – зазначив голова Луганської облдержадміністрації.

Голова Новопсковської, першої створеної в Україні, громади Вадим Гаєв, який також долучився до обговорення в режимі онлайн, повідомив, що дійсно ефект від роботи залежний від співпраці усіх органів влади: «В нашому випадку це обласна державна адміністрація. Підтримую Сергія Гайдая, який наголосив, що 99,9% співпраці з громадами є, це дійсно так. Де є така синергія, є дійсно ефективний результат».

Під час дискусій обговорено актуальні питання законодавчогорегулювання у сфері місцевого самоврядування та територіальної організації влади, відповідні європейські стандарти та іноземний досвід.

Довідково: захід організовано Комітетом Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Міністерством розвитку громад та територій України, Донецькою обласною державною адміністрацією, Луганською обласною державною адміністрацією, Львівською обласною державною адміністрацією за сприяння та підтримки Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрація в Україні».

Форум триватиме 11-12 листопада. Близько 50 спікерів і спікерок долучаться до Форуму у двох студіях – Київська (м. Київ) та Східна (м. Краматорськ) –  та онлайн.