Прес-центр6 вересня 2020, 08:09

Необхідно вирішувати все і одразу, - Сергій Гайдай розповів, скільки грошей потрібно, щоб «оживити» Луганщину

Голова облдержадміністрації Сергій Гайдай виступив провідним спікером на дискусійній панелі  «Інфраструктура  та інвестиції: скільки грошей потрібно, щоб «оживити» Луганщину» в рамках «Фестивалю думок», який відбувся в Сєвєродонецьку 5 вересня.

«Які труднощі, крім війни, існують у Луганській області? Наприклад, пострадянський спадок. Такий, як Попаснянський райводоканал. Підприємства практично немає – залишилось застаріле обладнання, яке здебільшого поставляє воду на тимчасово окуповану територію. На сьогодні борг непідконтрольної частини – близько 170 млн гривень, а сплатити вони готові лише 77 млн гривень. До того ж, у разі припинення водопостачання на ту сторону, ми матимемо ще 8-10 млн гривень збитків щомісячно. А ще розбиті важкою технікою дороги, на яких люблять фотографуватись деякі народні депутати, замість того, щоб шукати гроші на їх ремонт», - окреслив масштаби проблем Сергій Гайдай.

Тож, «необхідно вирішувати все і одразу», - наголосив він.

Темою для дискусії стали перші здобутки «Великого будівництва» у Луганській області та інвестиційні проєкти, що будуть реалізовані вже у наступному році: 100 млн євро – на залізничну гілку, що з’єднає напрямок «Кіндрашівська Нова - Лантратівка» зі всеукраїнською мережею; 130 млн доларів від ЄБРР – на будівництво «старобільського трикутника»; 75 млн євро від Уряду Франції – на модернізацію Попаснянського райводоканалу; 30 млн доларів – на створення агрохабу у Старобільському районі. Крім того, вже через тиждень буде підписаний меморандум з Австрійським експертним банком щодо виділення 160 млн євро на будівництво обласної клінічної лікарні.

Однак, пріоритетом залишаються дороги, оскільки потенційних інвесторів лякає складна логістика, яка до того ж значно здорожує собівартість робіт та продукції. Тому вже цьогоріч в області відбудують напрямки від Золотого до Сєвєродонецька та від Старобільська до Новоайдара, у  2021 році – сполучення Троїцьке – Рубіжне. На дорогах одразу будуватимуть майданчики для встановлення вагових комплексів, де зупинятимуть перевантажені фури, щоб уберегти новий автошлях.

Відповідаючи на численні запитання щодо будівництва житла, в  тому числі й для внутрішньо переміщених осіб, очільник Луганщини зазначив: «Побудувати будинок на 50 квартир – це приблизно 45 млн гривень, тобто квартира у Луганській області коштує приблизно, як у Бучі чи Ірпені. Але ми шукаємо можливості. Наприклад, зараз ведемо перемовини з турецькими компаніями. Ми завершимо будинки у Рубіжному та побудуємо містечко для ВПО у Кремінній».

Керівник військово-цивільної адміністрації міста Сєвєродонецьк Олександр Стрюк розповів про завершення проєкту житлового будівництва за фінансової підтримки німецького банку KfW та підписання меморандуму з МОМ та Мінрегіонбудом про будівництво багатоквартирного будинку у 83-му мікрорайоні Сєвєродонецька. «Наразі, завершується екологічний аудит проєкту та визначення підрядної організації», – зазначив він.

А також повідомив про завершення розробки пакету документів на спортивний комплекс у центрі міста, навпроти ТРЦ «Джаз», з футбольним полем 105х68 метрів зі штучним покриттям, тенісними кортами, майданчиком для фітнесу тощо.

Окремо зупинились на розбудові КПВВ, зокрема облаштуванні сервісних центрів та торговельних майданчиків для місцевих підприємців.