Прес-центр23 серпня 2016, 12:08

Незалежність дісталася нам не задарма, за неї боролася не одна генерація українських патріотів – Президент

Президент Петро Порошенко, під час урочистостей з нагоди Дня Прапора України, зазначив, що понад 90% українських громадян пишаються або позитивно ставляться до державного прапора, герба, гімну. Так само і до української мови, яку теж вважають одним із атрибутів держави.

Глава держави зауважив, що краще було б мати стовідсоткову підтримку українців в цьому питанні, але для пострадянського демократичного суспільства такі показники виглядають надзвичайно оптимістично.

Президент нагадав, що справжню історію нашого прапора радянська влада тримала за сімома печатками – пильнувала, аби поєднання синього та жовтого взагалі ніколи не траплялося на око громадянам. «Право на окреме існування ці фарби, звісно ж, мали. Ну не затулиш же людям очі на блакитне небо. І не заборониш ростити золотаві жито чи пшеницю. А от синергії кольорів режим не допускав категорично і вважав її великим криміналом. Доходило до абсурду: кажуть, державний стандарт навіть в коробках дитячого пластиліну не дозволяв синім і жовтим брускам лежати поруч, тільки впереміш з іншими», – зауважив він.

Глава держави зазначив, що за радянських часів публічно вшанувати національний прапор означало здійснити подвиг, бо влада такі рідкі на той час дії розглядала як особливо небезпечний злочин. Глава держави нагадав як Василь Іванович Кукса та Георгій Митрофанович Москаленко отримали по кілька років таборів суворого режиму за те, що п’ятдесят років тому вивісили український прапор на даху Київського інституту народного господарства.

«Той героїчний вчинок, по-перше, ілюструє видатний внесок, який в досягнення державної самостійності, досягнення нашої незалежності зробило покоління, що в доросле життя вступило в шістдесяті роки. А, по-друге, спростовує затертий міф, ніби незалежність дісталася нам задарма. Це не так. За неї боролася не одна генерація українських патріотів, а зараз за нашу незалежність воюємо й ми», – підкреслив Петро Порошенко.

«Москва не дарма страшилася нашого прапору. Саме він наприкінці восьмидесятих поставив до лав національно-визвольного руху мільйони українського люду, а імперію в результаті ховали під акорд «Ще не вмерла…», – сказав Президент.

Глава держави повідомив, що сьогодні по завершенні урочистостей,  прямо із Святої Софії вирушає до лінії фронту. «Вирушаю, щоб привітати із Днем Державного Прапора і з ювілеєм – 25-ю річницею нашої української Незалежності – тих, хто є головним гарантом нашої свободи, волі, демократії і державної самостійності. Сьогодні відбудеться передача у війська ще однієї величезної партії військової техніки та зброї», – сказав Петро Порошенко. 

Глава держави наголосив, що нове українське військо народилося у важких виснажливих боях. Воно сильне не лише потужним патріотичним духом, як було попервах. А зараз, ще і потужною зброєю, технікою, професіоналізмом.

За словами Президента, завтра вся Україна, святкуючи річницю нашої Незалежності, символічно вшанує наших воїнів, з великою гордістю дивлячись військовий парад, дивлячись на наші нові Збройні Сили.

«Ця завтрашня подія, як і сьогоднішня передача техніки, ще раз продемонструють результати роботи нашої військової промисловості. І кожен громадянин України повинен бачити техніку і зброю, в які він інвестує, сплачуючи військовий збір та інші податки. Бо армія у нас по-справжньому є народна і користується заслуженою довірою і шаною українського народу», – наголосив Глава держави.

http://www.president.gov.ua/news/nezalezhnist-distalasya-nam-ne-zadarma-...