Прес-центр27 грудня 2016, 09:12

Нова медицина Луганщини: безкоштовні операції на серці та автомобіль в кожному ФАПі

«Починаючи будь-яку справу, важливо правильно розставити пріоритети і скласти план. Для мене пріоритети у відновленні інфраструктури регіону – охорона здоров’я та освіта», – зазначив голова Луганської обласної державної адміністрації - керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз, відповідаючи на питання журналістів провідних ЗМІ регіону.

У планах керівництва області створення на території Луганської області, підконтрольній Україні, якісно нової, чотирирівневої системи охорони здоров’я. Перший рівень – це ФАПи і амбулаторії, другий рівень – районні лікарні, третій – обласні лікарні та четвертий – медуніверстітет.

Для першого рівня планується придбати 60-65 автомобілів, а також відкрити в кожному ФАПі лабораторію. Це безпрецедентно за українськими мірками.

26 грудня 2016 року на базі Сєвєродонецької міської багатопрофільної лікарні відкрився філіал «Інституту серця», де буде прооперовано 9 осіб. На черзі – ще 140. Операції будуть абсолютно безкоштовними. Область виділить гроші на їх проведення, тому що ціновий діапазон коливається від 30 до 75 тис. грн. На цей час операції виконують київські лікарі, вони ж проводять навчання наших фахівців.

Найближчим часом до медичних закладів області закуплять 17 рентген-апаратів. Ремонтується приміщення під обласну дитячу лікарню. Планується введення електронних карток, що оптимізує систему обліку хворих, а також дозволить максимально точно визначати обсяги бюджетних асигнувань для придбання медикаментів.

Вирішується питання щодо земельної ділянки для будівництва нової обласної лікарні. Компанія, яка виграє тендер, протягом року-півтора повинна буде побудувати лікарню на 300 ліжок.

«Є проблема з медичними кадрами. У зоні активних бойових дій – Станиці, Попасній, Новоайдарі – дефіцит найбільший. Щоб було зрозуміло: сьогодні у нас в охороні здоров’я 50 % вільних вакансій. Ми потребуємо медичних працівників як ніколи», – підсумував Юрій Гарбуз.