Прес-центр22 червня 2021, 14:06

Новий Представник УВКБ ООН в Україні особисто знайомиться з гуманітарними проблемами Луганщини

Кароліна Ліндхольм Біллінг – новий Представник Управління Верховного комісара ООН у справах біженців в Україні.

Сьогодні, 22 червня, перебуваючи в Сєвєродонецьку, вона зустрілася з першим заступником голови облдержадміністрації Олексієм Смирновим.

Він, зокрема, зауважив, що Кароліна Ліндхольм Біллінг має значний досвід у наданні гуманітарної допомоги та захисту прав громадян у багатьох країнах світу, що допоможе посилити співпрацю саме в Луганській області.

«Хочу відзначити внесок УВКБ ООН в Україні, яке допомагає постраждалому населенню області упродовж усіх семи років. Бо саме ваша організація була однією з перших, хто відгукнувся і розпочав діяльність за цим напрямом», – наголосив Олексій Смирнов.

Перший заступник голови облдержадміністрації додав, що ефективна взаємодія була би неможливою без відкриття Польового офісу УВКБ ООН у Сєвєродонецьку в жовтні 2014 року, що дозволяє оперативно вирішувати наявні проблеми.

«Це важливо, насамперед тому, що Луганщина є другою областю країни за кількістю переселенців, а також має єдиний наразі діючий КПВВ, де кількість перетинів збільшується майже щоденно», – сказав Олексій Смирнов.

Тож, саме у Станицю Луганську пані Кароліна Ліндхольм Біллінг вирушить вже завтра, де ознайомиться із роботою контрольного пункту виїзду-виїзду. Крім того, вона побачить процес реконструкції об’єкту, де створюється нова сервісна зона.

Олексій Смирнов відзначив і технічну допомогу, надану за ці роки УВКБ ООН. Це, зокрема, комп’ютерна техніка, матеріали та електромобілі для допомоги літнім людям безпечно переходити пункти пропуску, надання на КПВВ юридичних консультацій.

Загалом за 2014-2020 роки УВКБ ООН надало допомоги більше ніж на 11 млн дол. США по програмах допомоги на території Луганської області.

Серед пріоритетів подальшої діяльності, за інформацією нового Представника Управління Верховного комісара ООН у справах біженців в Україні, стане поліпшення умов перетину лінії розмежування. Зокрема, щоб люди з інвалідністю за хронічними захворюваннями мали змогу бачитися зі своїми родичами.

Як акцентував Олексій Смирнов, одним із питань подальшої взаємодії є допомога Луганщині у реконструкції, а в перспективі – у будівництві житла для переселенців.

Кароліна Ліндхольм Біллінг підтвердила, що зусилля організації будуть спрямовані і за цим напрямом.

Учасники зустрічі розглянули також стан реформи децентралізації та заходи з протидії в області коронавірусної інфекції.