Прес-центр14 березня 2018, 11:03

Обговорені напрями подальшого співробітництва Луганщини з Литовською Республікою

Сьогодні відбулася зустріч заступника голови облдержадміністрації Юрія Клименка з Надзвичайним і Повноважним Послом Литовської Республіки в Україні паном Марюсом Януконісом та Головою Представництва НАТО в Україні Александером Вінніковим.

На початку Юрій Клименко ознайомив шановних гостей з соціально-економічною ситуацією в області та перспективами розвитку Луганщини.

Учасники зустрічі обговорили напрями подальшого співробітництва Луганської області з Литовською Республікою та приділили особливу увагу питанню євроатлантичної інтеграції, перспективам членства України в НАТО.

Марюс Януконіс зазначив, що сьогодні у Луганському обласному академічному українському музично-драматичному театрі відбудеться концерт Вільнюського Камерного оркестру Святого Христофора «За Вашу і Нашу свободу», який надасть можливість жителям Луганщини розділити визначну подію для литовського народу – святкування 100-річчя відновлення Литовської Державності.

Александер Вінніков подякував за запрошення відвідати Луганську область та зауважив, що Представництво НАТО в Україні підтримує цілісність та суверенітет України і в межах компетенції надає допомогу її населенню.

У підтвердження своїх слів він відзначив, що на території України працюють десять Трастових фондів НАТО. Головним призначенням будь-яких Трастових фондів, як визначено Альянсом, є надання допомоги державам-партнерам у знищенні на їх територіях протипіхотних мін, надлишків застарілих боєприпасів, легких озброєнь, стрілецької зброї тощо, а також у проведенні оборонної реформи за різними напрямами, що потребує та чи інша держава-партнер НАТО, наприклад, з кіберзахисту, з медичної реабілітації (протезування) військовослужбовців, з перезахоронення радіоактивних відходів.

На зустрічі також підкреслено, що завдяки реалізації проекту «Допомога в соціальній адаптації звільненим військовослужбовцям ЗСУ» за підтримки програми НАТО в Україні спільно з навчальним центром громадської організації «Ліга офіцерів», який спрямований на успішну адаптацію військових у цивільному житті та їх підтримку під час переходу з військової до цивільної кар’єри, більше шести тисяч осіб отримали  професійну перепідготовку і в подальшому їм допомагатимуть у працевлаштуванні.