Прес-центр23 травня 2018, 18:05

Обговорені питання протидії торгівлі людьми та допомоги постраждалим від цього явища

Луганщина – один з 13 регіонів України, які задіяні у проекті «Поширення Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, в Україні». За час його реалізації, з 2014 року, проведено майже 800 заходів з протидії торгівлі людьми та утвердження гендерної рівності, в яких взяли участь майже 20 000 людей.

Тільки у минулому році, в рамках проекту, статус особи, постраждалої від торгівлі людьми отримали 198 осіб, що на 60 % більше, ніж у 2016, у поточному році – вже присвоєно 82 таких статуси, – зазначила Національний спеціаліст проектів ОБСЄ в Україні Надія Кандибіна, відкриваючи засідання обласної Координаційної ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку та протидії торгівлі людьми.

Під час заходу розглянуто низку актуальних питань. Зокрема, керівник громадської організації «Регіональний правозахисний соціолого-освітній центр «Жінки Донбасу» Лілія Ковєшнікова та відповідальний за проведення процедури встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, у Луганській області Ігор Шевченко, розповіли про досягнуті успіхи  державних установ Луганщини у виявленні та наданні допомоги таким громадянам.

Так, Ігор Шевченко повідомив, що у 2015 році тільки одна людина у Луганській області мала статус постраждалої особи, у  2016 – шість, у 2017 – 13, а у поточному році – вже присвоєні 7 статусів та один находиться у стадії оформлення. Він наголосив, що тенденції торгівлі людьми змінились: сьогодні це переважно люди, які перебували у трудовому рабстві, в тому числі експлуатувались  незаконними військовими формуваннями.

Під час засідання обговорено умови для мобілізації ресурсів місцевої громади в напрямку підвищення обізнаності населення та неідентифікованих жертв торгівлі людьми.

Начальник управління праці та зайнятості населення Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Євген Жданов, під головуванням якого відбулося засідання обласної Координаційної ради, наголосив на важливості співпраці органів державної влади, установ та громадських організацій у напрямку протидії торгівлі людьми.

На заході було розглянуто питання проведення інформаційної кампанії в рамках Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми, який відзначається щорічно 30 липня.

Разом з тим, члени координаційної ради були ознайомлені із підсумками проведення в області Дня матері та Дня сім’ї, заходами та подіями у сфері сімейної політики, роботу в ОТГ області у зазначених напрямках. Координатор із питань гуманітарного реагування в Луганській області Фонду ООН у галузі народонаселення Ганна Висоцька поінформувала про вжиті заходи щодо приведення діючої нормативно-правової бази у відповідність до Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

Під час засідання прийнято низку протокольних рішень, зокрема, щодо посилення взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми та інформування громадян про проблематику торгівлі людьми.