Прес-центр23 жовтня 2018, 11:10

Обговорені шляхи вирішення проблем зрошення сільськогосподарських земель

Департаментом агропромислового розвитку облдержадміністрації проведено робочу нараду щодо узгодження проблемних питань з підприємствами, які займаються зрошуваним землеробством в Луганській області.

На захід запросили представників Регіонального офісу водних ресурсів у Луганській області та керівників сільгосппідприємств Білокуракинського та Новоайдарського районів.

Директор Департаменту Лариса Бичкова акцентувала, що на сьогодні на підконтрольній українській владі території обліковується 22828 га зрошуваних земель, із них 18019 га – площі, зайняті державними міжгосподарськими зрошувальними системам. Із 20  з них стабільно використовуються тільки три: «Кам’янська» у Новопсковському районі (СТОВ ім. Енгельса), «Передільська» у Новоайдарському районі (ФГ «Альянс – М»), «Білокуракинська» у Білокуракинському районі (СТОВ «Прогрес»). Інші зрошувальні мережі або знаходяться в незадовільному технічному стані або відсутні.

В ході наради обговорені шляхи вирішення проблем, що виникли у процесі зрошення сільськогосподарських земель у поточному році, зокрема, недодання заявлених обсягів води Луганським міжрайонним управлінням водного господарства, пошук коштів для проведення ремонту та заміни трубопроводів державних зрошувальних мереж, земельні питання.

Також наголошено на необхідності актуалізації Регіональної програми розвитку водного господарства Луганської області на період до 2021 року, розробником якої є Луганське обласне управління водних ресурсів.

Також вирішено підготувати спільне звернення до Державного агентства водних ресурсів та Міністерства аграрної політики та продовольства України щодо збільшення обсягів державних коштів на 2019 рік з метою модернізації та розширення поливних систем в Луганській області.