Прес-центр7 березня 2017, 09:03

Обговорено напрями діяльності щодо соціального захисту населення в області

Відбулося засідання колегії Департаменту соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації з підбиття підсумків роботи Департаменту у 2016 році та визначення пріоритетних напрямів діяльності на поточний рік.

У засіданні взяли участь заступник голови обласної держадміністрації Ольга Лішик, директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Елеонора Поліщук, заступники міських голів та голів райдержадміністрацій, начальники відповідних управлінь, соціальні партнери та представники міжнародних організацій.

Елеонора Поліщук зазначила, що 2016 рік був непростим для соціальної сфери Луганщини, однак, Департамент та органи соцзахисту населення у повному обсязі впоралися із усіма поставленими завданнями. Так, із 705 тисяч постійного населення Луганської області (без урахування внутрішньо переміщених осіб) Департаментом обслуговується більше мільйона осіб, адже одна людина може мати право на декілька соціальних програм.

Усього в минулому році Департаментом було надано більше трьох мільярдів готівкової та безготівкової допомоги мешканцям Луганщини.

Елеонора Поліщук розповіла про основні результати роботи у сфері трудових відносин, роботи із внутрішньо переміщеними особами, наданні субсидій населенню, оздоровленні, сімейній політиці та низку іншого. Акцент зроблено на процесі організації надання соціальних послуг населенню, відзначивши їх адресність та важливість охоплення мешканців найвіддаленіших населених пунктів.

Серед пріоритетів на 2017 рік наголошено на  підсиленні роботи в напряму трудових відносин, відновлення діяльності обласних соціальних установ, розвиток соціальних послуг у містах і районах області, зокрема, шляхом їх закупівлі у громадських організацій, всебічний соціальний захист внутрішньо переміщених осіб у Луганській області, у тому числі, щодо забезпечення житлом, а також розвиток сімейної політики, попередження домашнього й ґендерного насильства, організація змістовного оздоровлення та відпочинку дітей.

Ольга Лішик зазначила, що саме на органи соціального захисту населення покладено обов’язок допомагати найуразливішим категоріям населення, зокрема, внутрішньо переміщеним особам, особам з інвалідністю та іншим. Вона розповіла про пріоритетні напрямки роботи, визначені Мінсоцполітики України в ході засідання колегії Міністерства, що відбулася 02 березня 2017 року.

У ході засідання із актуальних питань виступили керівники установ та організацій. Так, директор Луганського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ірина Єременко розповіла про роботу центрів в умовах децентралізації. Вона зазначила, що у 2016 році вдалося збільшити кадровий потенціал центрів на 30 %. Заступники Новоайдарської та Попаснянської райдержадміністрацій, що знаходяться на лінії розмежування, акцентували увагу на необхідності визначення статусу або заохочення фахівців, які щоденно працюють на лінії зіткнення.

Про організацію соціального обслуговування населення, утому числі, осіб з інвалідністю, розповів директор Білокуракинського районного територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Олексій Леонов.

Виступили також директор Луганського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Наталія Чибрисова, начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області Ольга Шарунова, голова Федерації профспілок Луганської області Валерій Черниш, начальник Служби у справах дітей ОДА Раїса Родіна. Про співпрацю Департаменту із громадськими організаціями розповіла голова Луганської обласної організації інвалідів Наталія Гордєєва.