Прес-центр23 листопада 2018, 12:11

Обговорено систему роботи із запобігання та протидії домашньому насильству

Заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик узяла участь у засіданні «круглого столу» з питань забезпечення системи роботи із запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та жорстокому поводженню з дітьми.

Захід відбувся за ініціативи ПРООН у місті Сєвєродонецьку.

Під час засідання презентовано результати дослідження існуючого механізму надання послуг як на обласному рівні, так і на рівні цільових об’єднаних територіальних громад.

Усього за 9 місяців 2018 року зафіксовано 2393 офіційних звернення за фактами домашнього насильства. У той час як за аналогічний період минулого року було 1080 звернень (збільшення на 122 %). Це свідчить про посилення роботи органів влади, люди стали їм більше довіряти.

Із загальної кількості звернень у поточному році 83 % надійшли від жінок, 16 % – від чоловіків та 1 % – від дітей.

Зазначено, що цьогоріч динамічно розвивалася нормативно-правова база в зазначеній сфері. У зв’язку із цим, наразі Міністерством соціальної політики України поставлено завдання місцевим органам влади організувати роботу відповідно до норм діючого законодавства. Особлива увага приділяється введенню персональної відповідальності заступників голів райдержадміністрацій, міських голів та керівників ОТГ щодо питання запобігання та протидії насильству.

Підсумком зустрічі стало затвердження рекомендацій обласній державній адміністрації, міським, селищним, сільським радам щодо попередження та відповіді на домашнє насильство, насильство за ознакою статі та жорстоке поводження з дітьми.

Участь у «круглому столі» взяли  представники громадських і міжнародних організацій, а також об’єднані територіальні громади Біловодської, Білокуракинської, Кремінської, Красноріченської, Марківської, Новоайдарської, Новопсковської, Попаснянської, Троїцької, Чмирівської.