Прес-центр2 серпня 2018, 13:08

Обговорено утворення ОТГ з адміністративними центрами у містах Лисичанськ, Рубіжне та Сєвєродонецьк

Про перспективи утворення в Луганській області об’єднаних територіальних громад з адміністративними центрами у містах обласного значення – Лисичанськ, Рубіжне та Сєвєродонецьк було обговорено під час наради в облдержадміністрації.

Її провела заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик.

Нарада проведена з метою обговорення внесення змін, що стосуються Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад містами обласного значення.

Зазначеними змінами запроваджена так звана «спрощена процедура» утворення ОТГ з адміністративним центром у містах обласного значення, яка передбачає лише пропозицію сільської, селищної ради, сформовану за результатами громадських обговорень та надання згоди з боку рад містах обласного значення.

Під час наради відбулась дискусія щодо переваг та недоліків утворення ОТГ. Усі присутні мали можливість висловити позицію громад та органів місцевого самоврядування щодо теми обговорення.

Також учасники наради обговорили питання приєднання територіальних громад, дійшли згоди провести консультації з представниками органів місцевого самоврядування.

Зокрема, у Сєвєродонецькій міській раді створена робоча група з вивчення цього питання. Представниками  Боровенської, Єпіфанівської сільських громад Кремінського району, Чабанівської, Смолянинівської сільських громад Новоайдарського району висловлено наміри ініціювати процес приєднання до Сєвєродонецької територіальної громади.

У роботи наради узяли участь представники органів місцевого самоврядування цих міст, а також сільських, селищних, міських рад Кремінського, Новоайдарського, Попаснянського районів області, які межують з містами обласного значення. Також представники відокремленого підрозділу установи «Центр розвитку місцевого самоврядування», регіонального відділення Асоціації міст України, Асоціації органів місцевого самоврядування Луганської області, громадських організацій міст Сєвєродонецьк, Київ.