Прес-центр31 cічня 2019, 15:01

Обговорюємо перспективні плани Луганщини: Юрій Стецюк

Створення нових опорних шкіл на Луганщині напряму залежить від процесів децентралізації, що досі тривають. Про це повідомив директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Юрій Стецюк, коментуючи Перспективний план розвитку Луганської області на 2019-2021 роки.

«Реалізація Концепції «Нова українська школа» тісно пов’язана із впровадженням реформи децентралізації, що привнесло в освітню галузь потужний імпульс для оновлення, розвитку потенційних можливостей забезпечення тієї якості, якої прагне й вимагає сучасне суспільство. Формування мережі опорних шкіл відбулося в Луганській області з випередженням процесів, пов’язаних з добровільним об’єднанням територіальних громад, але з урахуванням їх перспективного створення», – зауважив Юрій Стецюк.

За його словами, мережа опорних шкіл у Луганській області на кінець 2018 року склала 14 навчальних закладів. З них чотири створено в Попаснянському районі, три – в Станично-Луганському, дві – в Кремінському, по одній – у Старобільському, Міловському, Новоайдарському районах та у Біловодській і Троїцькій ОТГ. Таким чином мережа охопила понад 4,5 тисяч учнів.

Крім того, у січні 2019 року успішно пройшов державну реєстрацію новий опорний навчальний заклад у Марківському районі, а у Чмирівській ОТГ процес створення опорної школи триває.

«Результатом децентралізації повинно стати наближення послуг до людей. На прикладі територій, де вже відкриті опорні школи, ми можемо впевнено констатувати: освітні послуги для учнів сільських районів стали більш якісними та більш доступними. Ці навчальні заклади стали привабливішими ззовні, а головне – там є все для комфортного навчання та перебування дитини», – додав Юрій Стецюк.

Для територій, де у майбутньому будуть створені об’єднані територіальні громади, висновок очевидний: у кожній громаді повинна бути опорна школа.

Варто зазначити, що під час формування перспективних планів розвитку територій розвиток освітньої сфери визначений пріоритетним у більшості районів та ОТГ. До планів увійшли проекти з капітального ремонту навчальних закладів, запровадження в них енергозберігаючих технологій.

 

Нагадаємо, 12 листопада 2018 року Президент України Петро Порошенко провів щорічну Раду регіонального розвитку. Глава держави доручив представникам влади всіх рівнів розробити плани перспективного розвитку територій на 2019-2021 роки.

Ради регіонального розвитку як консультативно-дорадчі органи утворені у кожному районі Луганської області. На їх засіданнях будуть підбиті підсумки роботи та затверджені плани розвитку територій. На їх основі буде сформований Перспективний план розвитку територій Луганської області на 2019-2021 роки. Він має стати частиною єдиного перспективного Плану розвитку України, ініційованого Президентом України Петром Порошенком.