Прес-центр22 лютого 2019, 15:02

Обговорюємо перспективні плани розвитку Луганщини: Сергій Хлякін

Під час стратегічного планування розвитку області залучаються всі можливості для розвитку бізнесу на території громад. Зважаючи на те, що переважна частина підконтрольної українській владі території Луганщини є аграрною, підтримка підприємств у цій сфері має велике значення для економіки області. Таку думку висловив директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Хлякін, коментуючи Перспективний план розвитку територій Луганської області на 2019-2021 роки.

«У найближчі роки запланований розвиток основних галузей сільськогосподарського виробництва, а це рослинництво, тваринництво та переробна галузь. Особлива увага приділятиметься збільшенню поголів’я тварин, якому, наприклад, сприятиме реалізація двох проектів у Новоайдарському районі. Це будівництво корівника КСП ім. Дзержинського потужністю 250 голів, а також введення в експлуатацію приміщення для утримання свиней на ТОВ «Сфера» на тисячу голів. Це дозволить створити нові робочі місця та збільшити виробництво м’яса і молока», – пояснив Сергій Хлякін.

За його словами, у найближчі три роки в області відбуватиметься оновлення парку сільськогосподарської техніки. Так, за попередніми розрахунками, заплановано придбання понад 1700 одиниць сільгосптехніки на суму близько 2 млрд грн.

Також директор Департаменту агропромислового розвитку назвав проекти, реалізація яких позитивно позначиться на розвитку переробки сільськогосподарської продукції. Зокрема, на ТОВ «Марківський сироробний завод» заплановано введення в експлуатацію цеху зі згущення та сушки підсирної сироватки, що надасть підприємству 10 робочих місць та збільшить якість, харчову цінність продукції. Загальна вартість проекту складає 6,8 млн грн.

Як зазначив Сергій Хлякін, будівництво двох зерносховищ ТОВ «Айдарський пекар» для зберігання зерна ємністю 10 тис. тонн дасть змогу збільшити виробництво борошна на 20 %. А новий комплекс з відвантаження зерна на залізничний транспорт потужністю 25 тис. тонн одноразового зберігання забезпечить 100 нових робочих місць, зменшить логістичні витрати та підвищить закупівельну ціну. 

«Ми маємо на меті наповнити внутрішній ринок власними якісними продуктами, а також, збільшуючи виробництво, розширити ринок збуту. Скориставшись можливостями децентралізації, громади отримують нові можливості реалізувати потенціал аграрної галузі Луганщини», – додав директор Департаменту агропромислового розвитку.

Перспективний план розвитку територій Луганської області на 2019-2021 роки буде прийнято на другому засіданні обласної Ради регіонального розвитку та представлено Президенту України.