Прес-центр21 лютого 2019, 17:02

Обговорюємо перспективні плани розвитку Луганщини: Віталій Сурай

«Відновлення інфраструктури області – це крок до нової якості життя», – зазначив директор Департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Віталій Сурай, коментуючи Перспективний план розвитку територій Луганської області на 2019-2021 роки.

За його словами, поліпшенню житлово-комунальної сфери приділено окрему увагу. Зокрема, у планах – низка проектів, спрямованих на забезпечення сталого, якісного та ефективного водозабезпечення та водовідведення, енергопостачання та підвищення рівня енергетичної безпеки, а також створення умов, що сприятимуть забезпеченню повного збирання, перевезення, перероблення, утилізації та захоронення твердих побутових відходів.

«Проект «Відновлення систем централізованого водопостачання та водовідведення Луганської області» передбачає реконструкцію та модернізацію близько 10 км мереж водопостачання та водовідведення, 5 водонапірних та каналізаційних насосних станцій, 13 очисних споруд в населених пунктах Луганської області, – зауважив Віталій Сурай. – В результаті ми зменшимо втрати води, кількість позапланових ремонтів та витрати на електроенергію і покращимо якість питної води та рівень очищення стічних вод».

Забезпечити стале енергопостачання та підвищити рівень енергетичної безпеки дозволить втілення проекту «Реконструкція та модернізація теплових мереж, котелень, будівництво модульних котелень». Він передбачає встановлення блочно-модульних котелень для 40 установ, організацій та закладів бюджетної сфери області. «Виконання цього проекту забезпечить стале та якісне теплозабезпечення будівель бюджетних установ та зменшить споживання природного газу і кількість шкідливих викидів в атмосферне повітря», – прокоментував директор Департаменту житлово-комунального господарства.

Проект «Впровадження сучасних методів та технологій у сфері поводження з твердими побутовими відходами», як повідомив Віталій Сурай, передбачає цілий комплекс заходів. Це, по-перше, будівництво п’яти сміттєперевантажувальних станцій і центрального об’єкта поводження з відходами; по-друге, придбання техніки та обладнання для місць збору і видалення відходів.

«Заплановано придбання  євроконтейнерів, сучасних сміттєвозів, будівництво п’яти СПС із сучасним сортувальним та пресувальним обладнанням та центрального об’єкта поводження з відходами із сучасними дільницями захоронення відходів. За попередніми розрахунками, переробка органічної складової твердих побутових відходів може давати до понад 10 тисяч МВт електроенергії на рік для електромережі області починаючи з 2020 року. Крім того, будівництво цих об’єктів дозволить створити понад 200 нових робочих місць», – розповів директор Департаменту ЖКГ.

Перспективний план розвитку територій Луганської області на 2019-2021 роки буде прийнято на другому засіданні обласної Ради регіонального розвитку та представлено Президенту України.