Прес-центр4 березня 2019, 17:03

Обговорюємо плани перспективного розвитку Луганщини: Сергій Філоненко

Завдяки децентралізації громади отримали інфраструктурне зростання та можливість визначати шляхи розвитку свої територій. Таку думку висловив депутат Біловодської селищної ради Сергій Філоненко, коментуючи План перспективного розвитку Луганської області на 2019-2021 роки.

«Усі великі проекти, що були втілені останнім часом, реалізувалися завдяки фінансуванню з Державного фонду регіонального розвитку. Держава виділяє значні кошти на території, і це дає потужний поштовх для розвитку віддалених регіонів, серед яких Біловодська громада, а також та Луганській області в цілому», – зауважив Сергій Філоненко.

За його словами, зараз у громадах відбувається дуже важливий процес, коли жителі самі складають плани стратегічного розвитку.

«Люди на місцях краще бачать, куди необхідно вкладати гроші, щоб отримати максимум ефекту, – вважає депутат. – Перш за все необхідне відновлення та розбудова соціального середовища. Це відремонтовані будинки культури, енергоефективні, сучасні школи та дитячі садочки, бібліотеки, місця для занять спортом та відпочинку. Символи таких змін уже почали з’являтися у Біловодській громаді. Крім того, нові проекти увійшли до перспективного плану розвитку району».

Створення сприятливого соціального середовища у сільській місцевості, на його думку, здатне водночас зупинити відтік робочої молоді у міста. Люди будуть залишатися тільки у тому разі, якщо існуватимуть умови для розвитку їхніх дітей.

«Держава має допомагати малому та середньому бізнесу: розробляти кредитні програми, запроваджувати пільгове оподаткування. Водночас ми вже шукаємо шляхи підтримки працюючої молоді. Надаємо житло спеціалістам, які після закінчення вищих навчальних закладів повертаються працювати у громаду. Крім того, вже працюють програми, за якими студенти здобувають вищу освіту за кошти громади», – розповів Сергій Філоненко.

Нагадаємо, План перспективного розвитку Біловодського району на 2019-2021 роки було ухвалено на засіданні районної Ради регіонального розвитку. Він стане частиною Плану перспективного розвитку Луганської області, що буде затверджено обласній Раді регіонального розвитку та представлено Президенту України.