Прес-центр26 вересня 2019, 15:09

Об’єкти ЖКГ на 90% готові до початку опалювального сезону

Житлово-комунальне господарство області підготовлено в цілому на 90,6 %, що практично дорівнює встановленому плановому показнику Мінрегіону. Про це під час колегії облдержадміністрації зауважив директор Департаменту житлово-комунального господарства ОДА Віталій Сурай, доповідаючи про стан підготовки житлово-комунального господарства, об’єктів соціального призначення до роботи в осінньо-зимовий період 2019/20 року.

За його словами, підписано 1345 паспортів готовності та 1237 акт готовності багатоквартирних будинків. Понад 90% готовності також становлять об’єкти соціально-культурного призначення (школи, дитячі садочки, лікарні).

Окремо Віталій Сурай наголосив на необхідності погашення заборгованості перед енергопостачальними підприємствами для забезпечення сталого проходження опалювального сезону. Так, загальний рівень оплат теплопостачальних підприємств області за спожитий природний газ та його розподіл і транспортування у 2019 році складає 82,0%. Загальна заборгованість за спожитий природний газ підприємств теплопостачання області складає 812,1 млн грн.

Найбільшу заборгованість за спожитий природний газ мають КП «Лисичанськтепломережа» (48 %) - 385,7 млн грн, ДП «Сєвєродонеька ТЕЦ» (31 %) - 249,1 млн грн, КСТП «Рубіжнетеплокомуненерго» (13 %)- 106,3 млн грн.

Заборгованість підприємств теплопостачання за електроенергію станом на 1 вересня становить 9,5 млн грн, пені за штрафами нараховано 11,2 млн грн. Заборгованість за електроенергію має КП «Лисичанськтепломережа» – 10,1 млн грн.

З числа підприємств водопостачання та водовідведення за електроенергію станом на 1 вересня заборгованість за спожиту електроенергію становить 375,9 млн грн, пені та штрафи нараховано 57,8 млн грн. найбільші борги мають КП «Попаснянський районний водоканал» (53 %)       – 198,2 млн грн, ЛКСП «Лисичанськводоканал» (40 %) – 151,9 млн грн, КП «Рубіжанське ВУВКГ»      – 16,9 млн грн.

«З 9-ти підприємств централізованого водопостачання та водовідведення відповідно до вимог законодавства включено до Реєстру підприємств, що беруть участь у процедурі врегулювання заборгованості за спожиті енергоносії лише ЛКСП «Лисичанськводоканал». Інші підприємства централізованого водопостачання та водовідведення не мають змоги прийняти участі у процедурі врегулювання заборгованості за спожиті енергоносії через не підписання ТОВ «ЛЕО» актів-звіряння заборгованості за спожиту електроенергію, – наголосив Віталій Сурай. – З 9-ти підприємств централізованого теплопостачання участь у процедурі врегулювання заборгованості за спожиті енергоносії беруть 7 підприємств».

Основними проблемними питаннями та ризиками щодо початку опалювального сезону 2019/20 року на сьогодні залишаються:

- не отримання номінацій природного газу від НАК «Нафтогаз України» теплопостачальними підприємствами області;

- несвоєчасне проведення тендерних процедур для закупівлі необхідних обсягів природного газу бюджетними установами та організаціями області;

- передумови загрози стабільного газопостачання природного газу населених пунктів смт Троїцьке, с. Воєводське у разі припинення або зменшення транзиту природного газу з Російської Федерації;

- несвоєчасне виконання заходів з реалізації програм децентралізації систем теплопостачання мм. Гірського, Золотого, Кремінної та селища Красноріченського;

- несвоєчасне корегування тарифів підприємствами житлово-комунального господарства області;

- несвоєчасна оплата підприємств водопровідно-каналізаційного господарства та теплопостачання за спожиту електричну енергію природний газ.