Прес-центр18 листопада 2015, 13:11

Обласна влада направила пропозиції до керівництва України відшкодувати селянам збитки після тривалих бойових дій та обстрілів

Про стан справ у сільському господарстві області розповів на брифінгу для ЗМІ в ОДА директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Григорій Кравченко.

         Він звітував, що в Луганській області вже закінчилися збиральні польові роботи та станом на 17 листопада валовий збір зернових та зернобобових культур склав 1009,4 тис. тонн із середньою врожайністю 26 ц/га.  Озимої пшениці намолочено 663,1 тис. тонн, кукурудзи – 201,7 тис. тонн, соняшника – 493,4 тис. тонн. А картоплею область забезпечена більше ніж на 100 %.

         Найкращі показники з врожайності зернових у Марківському районі – 34,6 ц/га, Новоайдарському – 31,1 ц/га та Новопськовському – 29,6 ц/га.

         Слід зазначити, що у порівнянні з минулим роком валовий збір зернових цьогоріч значно нижче. Але, через несприятливі погодні умовами – майже повна відсутність дощу – це дійсно хороший результат. «1 млн валового збору зернових культур дійсно достатньо для забезпечення продовольчої безпеки Луганської області й України в цілому», – підкреслив Григорій Кравченко. 

         У зв’язку з тим, що на Луганщини високовартісна логістика, залізничного шляху на цей час не існує – лише автотранспортний, зернотрейдери не дуже охоче йдуть на співробітництво з луганськими аграрними підприємствами. А ті, хто наважуються, занижують закупівельні ціни на зерно. Тому обласна влада  найближчим часом почне пошук потенційних інвесторів для амбіційного проекту щодо прокладання 35 км залізничних  шляхів, що дозволить знизити витрати в обласному сільському господарстві.

         Вже рік як за підтримки обласної влади в містах та районних центрах області започатковані та постійно проводяться ярмарки-продажі сільськогосподарської продукції. Мета цих заходів – знизити ціни на продукти та підтримати селян, власників домогосподарств.

         Григорій Кравченко знову зауважив, що виступає проти повсюдного сіяння соняшника, тому що він повністю обезводнює ґрунт, але дає високу врожайність.   На його думку, більш доцільно було б займатися вирощуванням сорго, просо, гірчиці. Обласна влада виступила з ініціативою залучити науковців з Міністерства аграрної політики та продовольства України, Національної академії аграрних наук України, Інституту ґрунтознавства та агрохімії ім. О.Н. Соколовського для аналізу ситуації в сільському господарстві області з узагальнюючим висновком – які саме культури доцільно вирощувати в нашій зоні ризикованого землеробства. Найближчим часом така робоча група розпочне свою роботу.

         Непроста ситуація складається у тваринництві області. У зв’язку з низькими закупівельними цінами на молоко та практично відсутністю ринків збуту спостерігається тенденція скорочення поголів’я скота, в тому числі крупної рогатої худоби. Так, станом на 1 листопада 2015 року загальна чисельність скота та птаху в усіх категоріях господарств склала 69,4 тис. голів крупної рогатої худоби, в тому числі корів – 31,8 тис. голів, свиней – 71,6 тис. та 748,2 тис. голів птахів. В області спостерігається надлишок молока, їм регіон забезпечено майже на 140 %. «Обласна влада докладає максимум зусиль для пошуку нових ринків збуту луганської молочки не тільки в України, а й за її  межами – в країнах Азії та Європи. Для цього, в тому числі, потрібно підвищувати якість нашої продукції до європейських стандартів, залучивши інвестиції та міжнародних донорів», – наголосив директор Департаменту.   

         На думку Григорія Кравченка майбутнє сільського господарства Луганщини – за великими аграрними формуваннями, наприклад, кооперативами, асоціаціями. «Фермерам потрібно буде об’єднуватися, бо по одинці їм не вижити. Це надасть можливість розвиватися їх підприємствам, купувати сучасну техніку, будувати сховища для зерна, закуповувати  своєчасно якісні добрива та ГСМ», – додав Кравченко.

Однією з головних проблем, над вирішенням якої працює обласна влада є відшкодування збитків аграріям Попаснянського, Новоайдарського та Станично-Луганського районів, де тривали бойові дій. Луганська обласна державна адміністрація направила листа до Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів України та Міністерства аграрної політики та продовольства України, в якому пропонує передбачити у Державному бюджеті на 2016 рік 35 млн грн на зазначені відшкодування.