Прес-центр21 травня 2019, 12:05

Обласна програма медичного і соціального забезпечення учасників АТО профінансована на 3,23 мільйона гривень

На апаратній нараді в облдержадміністрації також розглянуто хід виконання Комплексної обласної програми медичного і соціального забезпечення учасників антитерористичної операції та членів їх сімей, ветеранів війни та прирівняних до них осіб на 2017-2019 роки.

Про це доповіла заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олена Гарькавець.  

Загалом на обліку в органах соціального захисту населення Луганщини перебувають близько 21,4 тис. осіб зазначених категорій, у тому числі 8,4 тис. учасників АТО.

Станом на початок 2019 року профінансовано заходи на реалізацію Програми загальною сумою 3230,030 тис. гривень, що склало 86,3 %. Кошти використано у повному обсязі відповідно до наданих заяв ветеранами війни та списків органів соціального захисту області.

У 2018 році за рахунок коштів обласного бюджету на підставі поданих заяв, зокрема, надано на щорічну грошову допомогу за рахунок коштів обласного бюджету.

Серед них 55 ветеранів війни та прирівняні до них особи, які перебувають у складних життєвих умовах, 113 осів з інвалідністю внаслідок війни, інвалідність яких пов’язана з пораненням в період бойових дій у Другу світову війну, які до Дня визволення Луганської області від фашистських загарбників (3 вересня) отримали 1,5 тис. гривень на одну особу на загальну суму 169,5 тис. гривень, 22 особи з інвалідністю внаслідок війни, інвалідність яких пов’язана з пораненням одержаним під час безпосередньої участі в АТО/ООС до Дня захисника України (14 жовтня) – у розмірі 1,5 тис. гривень на одну особу на загальну суму 33,0 тис. гривень, 57 сім’ї загиблих військовослужбовців, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України у розмірі 5,0 тис. гривень на сім’ю на загальну суму 285,0 тис. гривень, 224 особи з інвалідністю внаслідок війни, інвалідність яких пов’язана з пораненням в період бойових дій на території інших держав до Міжнародного дня людей з інвалідністю (3 грудня) – у розмірі 1,5 тис. гривень на одну особу на загальну суму 336,0 тис. гривень.

Разова грошова допомога до Дня пам’яті та примирення і 73-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світові війні надана 123 особам з інвалідністю внаслідок війни, інвалідність яких пов’язана з пораненням в період бойових дій у Другу світову війну у розмірі 10 тис. гривень на одну особу на загальну суму 1,230 млн гривень, 201 учаснику бойових дій у період Другої світової війни у розмірі 5 тис. гривень на одну особу на загальну суму 1,005 млн гривень.

Олена Гарькавець зауважила, що відкриття у квітні 2018 року в Рубіжному Луганського обласного Центру відновлювального лікування та реабілітації ветеранів війни надало змогу в умовах стаціонару отримати спеціалізовану медико-психологічну та реабілітаційну допомогу 195 особам даної категорії.

У 2018 році близько 600 демобілізованим учасникам бойових дій, які звернулися до центрів зайнятості області, на семінарах та під час індивідуальних консультацій надана вичерпна інформація про весь спектр послуг з професійного навчання, у тому числі про можливість отримання ваучера для підвищення конкурентоспроможності на ринку праці та можливості навчання на базі центрів професійно-технічної освіти ДСЗ України. Аналіз кількісних та якісних показників, досягнутих у звітному періоді щодо реалізації завдань і заходів Програми, свідчить про їх виконання на 100 %.

До кінця року у рамках Програми планується продовжити виплату щорічної грошової допомоги за рахунок коштів обласного бюджету до Дня визволення Луганської області від фашистських загарбників, Дня захисника України та Міжнародного дня людей з інвалідністю у розмірі 1,5 тис. гривень на одну особу, сім’ям загиблих військовослужбовців, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України у розмірі 5,0 тис. гривень на сім’ю.

Виконуючий обов’язки голови облдержадміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Філь за підсумками доручив розробити та представити на розгляд колегії облдержадміністрації проект відповідної програми на 2020-2022 роки.