Прес-центр30 квітня 2021, 12:04

Обласна влада наполягає на посиленні виконання заходів із попередження виникнення пожеж

Це та низку інших питань розглянули на засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій сьогодні, 30 квітня.

Як зазначив перший заступник голови облдержадміністрації Олексій Смирнов, впровадженню заходів, передбачених Планом дій щодо попередження та ліквідації пожеж у природних екосистемах Луганської області в пожежонебезпечний період 2021 року, необхідно приділити особливу увагу – ситуація, яка сталася в регіоні минулоріч, не повинна повторюватися.

Про стан їх виконання доповіли директор Департаменту з питань цивільного захисту та територіальної оборони облдержадміністрації Олександр Чалий та представники органів влади на місцях.

Доручено на постійній основі вжити вичерпних заходів щодо створення та утримання у належному стані мінералізованих смуг, прибирання в літній період сухої рослинності, сміття та вітролому вздовж населених пунктів, а також до 1 червня обладнати на території населених пунктів відповідних місць та встановлення пристроїв для подавання звукових сигналів для оповіщення людей на випадок пожежі.

Також розглянуте питання щодо приведення полігонів та сміттєзвалищ твердих побутових відходів у відповідність до вимог нормативно-правових актів та організації перевірки комунальних підприємств щодо утримання полігонів із зберігання твердих побутових відходів у належному протипожежному стані.

Під час засідання повідомлено, що на території області обліковано 657 захисних споруд.

Протягом 2021 року доручено привести стан утримання захисних споруд до готовності для використання за призначенням та завершення проведення їх технічної інвентаризації.

За необхідністю внесення змін до критеріїв визначення планової діяльності, яка не підлягає оцінці впливу на довкілля, затверджених постановою Уряду від 13.12.2017 № 1010, для забезпечення виконання заходів з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, що виникли на території Луганської області, звернулися лісовики.

Це стосується порушення перед Кабінетом Міністрів питання про внесення змін до критеріїв в частині включення санітарних вирубок на площі понад 1 га до видів планової діяльності, пов’язаної з ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій, які не потребують розробки оцінки впливу на довкілля.

Звернення з пропозиціями до Уряду буде підготовлено облдержадміністрацією. У свою чергу, Луганське обласне управління лісового та мисливського господарства звертатиметься до Державного агентства лісових ресурсів щодо відповідного клопотання перед Кабінетом Міністрів України.