Прес-центр20 квітня 2021, 14:04

Обласна влада переймається проблемами надання соціальних та медичних послуг для осіб з інвалідністю в умовах пандемії COVID-19

Заступник голови облдержадміністрації Катерина Безгинської взяла участь у нараді Урядового уповноваженого з прав осіб з інвалідністю в режимі ZOOM-конференції. Головною темою обговорень стало питання доступності для осіб з інвалідністю медичних та соціальних послуг під час введення карантинних обмежень, пов’язаних із COVID-19.

Директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Елеонора Поліщук розповіла про надання послуг особам/сім’ями з дітьми, які належать до вразливих груп населення або перебувають у складних життєвих обставинах, обслуговування непрацездатних громадян похилого віку, осіб з інвалідністю тощо. В системі соціального захисту населення області сьогодні функціонують: 10 обласних стаціонарних установах, дев’ять територіальних центрів соціального обслуговування, сім Центрів соціальних служб, дев’ять Центрів надання соціальних послуг та шість Центрів комплексної реабілітації для осіб/дітей з інвалідністю.

Також створено службу «Соціальне таксі» у Біловодській, Білокуракинській, Троїцькій громадах, а також у Попасній та Сватовому.

Також в установах створені пункти прокату технічних засобів реабілітації, які протягом 2020 року отримали близько 1000 осіб. Функціонують «Університети ІІІ віку», де слухачі отримують освітні послуги (комп’ютерна грамота, іноземні мови тощо), створені вокальні колективи та гуртки прикладного мистецтва. Загалом інноваційними соціальними послугами охоплено майже 8 тис. осіб.

В обласних стаціонарних установах на повному державному утриманні перебуває понад 1200 осіб похилого віку та осіб з інвалідністю.

Для запобігання вразливості осіб і сімей, мінімізації негативних наслідків складних життєвих обставин, фахівцями із соціальної роботи забезпечено надання з інвалідністю понад 40 тис. соціальних послуг майже 19 тис. осіб та сімей з дітьми, в тому числі 4106 громадян.

Попри складні умови роботи в період карантину, загальний рівень охоплення соціальними послугами населення має позитивну динаміку в порівнянні з попереднім роком 2019 – 96 % та 2020 – 98 %.

В установах надання соціальних послуг області створено 3 відділення соціальної реабілітації осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, в яких послуги отримують близько 300 осіб з інвалідністю.

Разом з тим в умовах карантинних обмежень особлива увага приділяється питанню запобігання і протидії домашньому насильству та надання допомоги постраждалим.

Заступник директора Департаменту охорони здоров’я ОДА Юрій Інкелевич доповів, що 47 комунальних некомерційних підприємств, у тому числі 11 опорних лікарень, які здійснюють лікування хворих на COVID-19, отримали висновки, які підтверджують наявність умов для медобслуговування та вільного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

В лікарнях побудовані пандуси з маркуванням сходових маршів і поручнями, коридори мають відповідну ширину для проїзду людей на візках, предмети інтер’єру не заважають пересуванню особам з інвалідністю, туалети повністю пристосовані для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, двері в приміщеннях мають достатню ширину.

Кабінети для прийому осіб з інвалідністю розташовані на перших поверхах будівель.

За період з квітня 2020 року та по теперішній час в 19 центрах первинної медико-санітарної допомоги амбулаторно пролікувалося 349 осіб з-поміж маломобільних груп населення. За цей самий період в 11 стаціонарних лікувальних закладах було проліковано 855 осіб з-поміж маломобільних груп населення.

В рамках проведення медреформи у первинній ланці було заплановано будівництво 18 нових амбулаторій, які повністю пристосовані для потреб осіб з інвалідністю. З них сьогодні введено в експлуатацію 11 нових будівель, що спроєктовані та споруджені з урахуванням діючих нормативів безбар’єрного доступу осіб з інвалідністю, завершення будівництва ще 7 амбулаторій заплановано у поточному році.

За ініціативи Президента України у рамках реалізації проєкту «EMERGENCY» в Луганській області протягом 2020 року проведено ремонтні роботи з приведення приймальних відділень до уніфікованого зовнішнього вигляду та пристосування цих приміщень для потреб осіб з інвалідністю.