Прес-центр29 травня 2020, 14:05

Обласна влада спільно з ЮНІСЕФ впроваджуватимуть нові соціальні послуги

За дорученням голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Сергія Гайдая його заступник Наталія Романенко провела зустріч з керівником з координації офісів ЮНІСЕФ на сході Україні Рамізом Бехбудовим.

Луганська облдержадміністрація розпочинає співпрацю з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) для розвитку соціальних послуг у громадах області. Кооперацію в рамках проекту «СПІЛЬНО. Соціальні послуги для сімей у громадах» закріплено тристороннім меморандумом між ОДА, ЮНІСЕФ та Українською мережею за права дитини.

У вітальному слові вона передала найщиріші вітання від очільника Луганщини Сергія Гайдая: «Велике дякую вам за те, що ви є, за ту неоціненну допомогу, яку ви надаєте Луганщині. Ви, як ніхто інший, відчуваєте та бачите проблематику, готові першими прийти на допомогу у найскрутнішій ситуації».

Проект «СПІЛЬНО» впроваджується у п’яти об’єднаних територіальних громадах Луганської області, а саме: у Біловодській, Білокуракинській, Новопсковській, Троїцькій та Чмирівській. Його задача – визначити, які соціальні послуги потрібні мешканцям конкретної громади, навчити спеціалістів, налагодити взаємодію між відомствами. Також у рамках проекту у кожній громаді створять багатофункціональний центр соціальних послуг.

Кошти ЮНІСЕФ на реалізацію проекту виділив Німецький уряд через Німецький банк розвитку (KfW). Безпосередньо у громадах Луганської області працюють партнери проекту – БО «СОС Дитяче Містечко» та МБО «Партнерство «Кожній дитині», які входять до консорціуму «Українська мережа за права дитини».

Проект діє у громадах з 2019 року і зараз перейшов на етап налагодження взаємодії між відомствами різного рівня підпорядкування. Чіткі алгоритми співпраці є запорукою швидкого виявлення родин, які потребують допомоги, та ефективного надання їм соціальних послуг. Важливим фактором успіху є координація зусиль суб’єктів соціальної політики на місцевому та обласному рівні.

«Цей проект недарма отримав назву «СПІЛЬНО», адже це об'єднання зусиль міжнародних, неурядових організацій і державних установ задля допомоги вразливим категоріям населення. Ми раді, що проект підтримується на національному, місцевому, а тепер ще й обласному рівнях. Спільно будемо продовжувати роботу над покращенням соціальних послуг для кожної родини», – зазначив Рамиз Бехбудов, керівник з координації офісів ЮНІСЕФ на сході Україні.

Меморандум передбачає, що Луганська ОДА сприятиме успішній реалізації проекту, підтримуватиме громади в організації надання якісних послуг, а також залучатиме власних спеціалістів до участі в навчаннях і тренінгах в рамках проекту.

Проект впроваджується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) у партнерстві з п’ятьма неурядовими організаціями на чолі з Українською мережею за права дитини за фінансової підтримки Німецького Уряду та Німецького банку розвитку (KfW). Над реалізацією проекту працюють БО «СОС Дитяче містечко», МБО «Партнерство «Кожній дитині», ГО «Соціальна синергія», БО «Надія і житло для дітей» і ГО «Маріупольська спілка молоді».

Всього у проекті беруть участь 12 громад Донецької та Луганської областей. Протягом дії проекту соціальні послуги нового зразка отримають близько 100 тис. мешканців громад. Йдеться про родини з дітьми та молодь, зокрема, сім’ї ВПО, малозабезпечені сім’ї та такі, що виховують дитину з інвалідністю.