Прес-центр20 лютого 2019, 15:02

Обласна влада та міжнародні партнери скоординували дії з реалізації Стратегії розвитку Луганщини

Засідання обласної координаційної ради з питань реалізації в Луганській області проектів, програм та ініціатив Європейського Союзу, Програми розвитку ООН, інших міжнародних організацій відбулося сьогодні у Сєвєродонецьку.

«Ми щиро цінуємо підтримку міжнародних донорів під час нашої боротьби з російською агресією, – наголосив виконуючий обов’язки голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Філь, відкриваючи захід. – Наша зустріч необхідна для координації спільних дій та обговорення спільного бачення реалізації Стратегії розвитку Луганської області».

У засіданні також узяли участь заступники голови облдержадміністрації Геннадій Іваненко та Ольга Лішик.

Сергій Філь підкреслив, що міжнародна спільнота допомагає області, насамперед, у відновленні критичної інфраструктури. У той час, коли в Україні реформують органи місцевого самоврядування, на шляху до усебічної децентралізації важливим є й надання якісних послуг безпосередньо у територіальній громаді.

«У цій діяльності міжнародні донори надають нам необхідні ресурси, які дозволяють робити позитивні зміни. І важливо, що населення області ці зміни відчуває», – сказав очільник області.

Представник Управління Верховного комісара ООН у справах біженців в Україні Пабло Матеу, у свою чергу, акцентував, що уникнення дублювання проектів у подальшій діяльності є дуже важливим. Та не менш актуальним є напрацювання плану спільних дій.

Про підсумки реалізації першого етапу Стратегії розвитку Луганської області до 2020 року та пріоритетні напрями на 2019-2020 роки присутнім доповів директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму облдержадміністрації Сергій Медведчук. Зокрема, він зауважив, що на першому етапі загалом було заплановано реалізувати 124 проектні ідеї на загальну суму 3,5 мільярда гривень. У підсумку проекти виконані на 2,7 мільярда. На другому етапі – 57 проектних ідей на 3,2 мільярда гривень.

Про перспективи та подальші можливості підтримки Луганської області з боку міжнародних партнерів учасники заходу обговорили у форматі відкритої дискусії.

Підсумовуючи, заступник голови облдержадміністрації Геннадій Іваненко висловив велику подяку міжнародним партнерам за надану допомогу та зауважив, що попереду ще багато спільної роботи:

«Переселенці, перш за все, не мають власного житла. Це і ті, хто залишив тимчасово окуповану територію ще з початком бойових дій, і ті хто переїздить до нас зараз. Тож, ми маємо ряд проектів, для реалізації яких потрібна підтримка донорів. Насамперед, у будівництві житла для ВПО та обласної клінічної лікарні третього рівня. Тож, ми сподіваємося на плідну подальшу співпрацю».