Прес-центр31 cічня 2020, 16:01

Обласна влада тримає на контролі ситуацію навколо енергетичної кризи

Заступник голови облдержадміністрації Наталія Романенко провела засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.

На розгляд комісії було винесено питання передумови виникнення енергетичного колапсу.

Директор Департаменту житлово-комунального господарства ОДА Віталій Сурай розповів про те, що в області склалися передумови виникненню катастрофи в енергетичному секторі. Зокрема, на адресу ВП «Луганська ТЕС» надійшло повідомлення про те що АТ «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» вимагає самостійно припинити газопостачання починаючи з 1 лютого, у зв’язку з відсутністю номінацій природного газу у ЛуТЕС.

АТ «Луганськгаз» поінформувало про те, що з метою запобігання несанкціонованому відбору буде здійснено припинення розподілу природного газу споживачу ЛуТЕС.

Доповідач нагадав, що через відсутність запасів вугілля теплоелектростанція з 29 липня 2019 року перейшла на використання природного газу для виробництва електричної енергії.

На цей час борг ЛуТЕС за спожитий природний газ становить 550,8 млн грн, а необхідна мінімальна сума оплати для отримання номінації – 337,8 млн грн.

Об’єднана енергосистема України на цей час може компенсувати 120 МВт електричної потужності, ДП «Сєвєродонецька ТЕЦ» - 45 МВт.

У випадку припинення споживання та постачання природного газу ЛуТЕС та при знижені температури зовнішнього повітря виникне дефіцит електричної потужності 80-100 МВт, що спричинить припинення роботи систем життєзабезпечення регіону. 1 млн жителів, 253 дитячих садка, 293 школи, 53 медичних заклади залишаться без тепло-, водо-, газопостачання, освітлення. Крім того, припиниться постачання води 400 тис. абонентів – мешканцям ОРЛО.

Слід зазначити, що розпорядженням Уряду НАК «Нафтогаз України» зобов'язано забезпечити протягом опалювального періоду 2019/20 року безперебійне постачання природного газу виробникам теплової енергії, а операторам газорозподільних мереж заборонено відключення та обмеження енергопостачання об'єктів теплопостачальних та теплогенеруючих організацій.

Наприкінці засідання Наталія Романенко винесла на погодження комісії проєкт протокольних доручень. Зокрема, ВП «Луганську ТЕС» зобов’язали невідкладно вирішити питання отримання номінації на постачання природного газу із внесенням інформації на платформу НАК «Нафтогаз України» про постачальника природного газу. Департаменту ЖКГ ОДА доручено підготувати листа до Президента України щодо відключення від газопостачання Луганської ТЕС, можливі наслідки припинення електропостачання Луганської області та необхідності надання номінацій на постачання природного газу до теплоелектростанції для генерації' електричної енергії.

Також AT «Укртрансгаз» та АТ «Луганськгаз» заборонили відключення від газопостачання Луганська ТЕС.