Прес-центр6 вересня 2017, 12:09

Обласна влада вирішує нагальні питання епізоотичної ситуації

6 вересня заступник голови облдержадміністрації Вадим Данієлян провів нараду з питань розробки регіональної цільової програми оздоровлення територій Луганської області від сказу на 2017-2020 роки.

Участь у обговореннях взяли в.о. директора Департаменту агропромислового розвитку ОДА Любов Безкоровайна та начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області Ріта Холоденко.

Любов Безкоровайна повідомила присутнім, що епізоотична ситуація з поширення захворюваності на сказ в Луганській області залишається досить складною.

Це обумовлено низкою причин: великої кількості покинутих власниками котів та собак, заборона на полювання з 2014 року і неможливість відстрілу червоної лисиці, бродячих собак і кішок, що значно збільшило їх популяцію, неможливість проводити імунізацію тварин в дикій фауні у зв’язку з браком фінансування з держбюджету засобів захисту тварин протягом 2016-2017 років.

Недопущення поширення та ліквідації цього небезпечного захворювання можливе лише за умови комплексного підходу, який пропонує Програма оздоровлення території від сказу на 2017-2020 роки.

Реалізувати її планують шляхом пероральна вакцинація диких м’ясоїдних тварин та інформаційно-просвітницької кампанії щодо протидії сказу серед населення.

Виконання цих заходів Програми дозволить ліквідувати небезпеку зараження людей, сільськогосподарських і домашніх тварин особливо небезпечним зооантропонозом, ліквідувати осередки сказу на території області та зберегти дику фауну Луганщини.

За підсумками засідання заступник голови облдержадміністрації Вадим Данієлян дав доручення керівництву міст та районів Луганщини визначити джерела фінансування заходів з протидії захворюваності на сказ.