Прес-центр6 червня 2018, 16:06

Обласна влада визначила долю знищеного війною лісу та перебіг майбутнього опалювального сезону

Сьогодні, 6 червня, заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко провів засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. На засіданні розглядалося питання щодо лісових пожеж та їх наслідків, що виникли через проведення АТО на території Луганської області з 2014 року, крім того обговорені питання кризової ситуації в енергетичній сфері Луганської області.
Т.в.о начальника Луганського обласного управління лісового та мисливського господарства Олексій Латинін розповів, що протягом 2014-2016 років територія державного лісового фонду регіону зазнала значної шкоди внаслідок великих лісових пожеж. Зокрема, пошкоджено 10 тис. га лісу Станично-Луганського лісомисливського господарства та 2 тис. га – Новоайдарського. У ці роки основною причиною 338 загорянь у зазначених лісництвах стала активна фаза бойових дій. Через брак швидкої системи реагування вздовж лінії розмежування утворювалися великі лісові пожежі на площах понад 50 га. Вони класифікуються Міністерством надзвичайних ситуацій України як зони надзвичайних ситуацій. Всього ж протягом 2014-2016 було зафіксовано 35 подібних пожеж.
Під час активної фази бойових дій було унеможливлено роботу комісій з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, значна частина свідоцтв про пожежі залишилися на тимчасово окупованих територіях Луганщини. Тим самим великі лісові пожежі у Станично-Луганському, Новоайдарському і непідконтрольному українській владі Слов’яносербському районах, не були класифіковані відповідним чином.
Через це великі площі згарищ залишаються нерозчищеними, створюючи умови для виникнення нових надзвичайних ситуацій.
За підсумком доповіді комісія визначила лісові пожежі, що виникли на території області в результаті ворожих артилерійських обстрілів поблизу зони проведення Операції об’єднаних сил, складовою частиною надзвичайної ситуації державного рівня соціального характеру, класифікованої експертною комісією.
Директор Департаменту житлово-комунального господарства ОДА Віталій Сурай розповів про кризову ситуацію в енергетичній сфері Луганської області. За його словами, основне енергопостачальне підприємство Луганській області – ТОВ «ЛЕО» знаходиться в скрутному фінансовому стані. Така ситуація склалася через наявність заборгованості перед ДП «Енергоринок» за придбання електроенергії у минулих періодах та через штучний приріст заборгованості за поставлену електроенергію на тимчасово окуповану територію з початку проведення АТО. Станом на 1 червня 2018 року загальна заборгованість ТОВ «ЛЕО» перед ДП «Енергоринок» складає 5,2 млрд грн. Через це НКРЕКП встановили щодобові утримання коштів з поточного рахунку товариства, розмір яких перевищує обсяги коштів, які мали бути залучені на виплату заробітної плати працівникам, закупівлю палива та матеріалів для виконання аварійних робіт, підготовку електричних мереж та обладнання до проходження осінньо-зимового періоду, виконання заходів інвестиційної програми. За розрахунками фахівців ТОВ «ЛЕО», за останні 17 місяців товариство недоотримало на власні потреби 898,8 млн грн. Крім того, за прострочену заборгованість перед ДП «Енергоринок» з 23 січня минулого року накладено арешт на усі поточні рахунки ТОВ «ЛЕО», що повністю унеможливило використання будь-яких надходжень грошових коштів.
Таким чином, підготовка розподільчих мереж ТОВ «ЛЕО» до осінньо-зимового періоду становить лише 5 % від необхідних 40 %, що загрожує його сталому проходженню.
Робота всієї енергетичної інфраструктури контрольованої території Луганської області виявиться повністю непрацездатною, що в свою чергу призведе до аварій системного характеру та повного колапсу життєзабезпечення регіону, непоправних наслідків техногенного, екологічного, соціально-економічного характеру, загостренню соціально-політичної кризи.
Так, з початку 2018 року через несвоєчасне обслуговування електричних мереж та несприятливі погодні умови сталося 514 масових знеструмлень споживачів електроенергії Луганської області.
З метою недопущення виникнення надзвичайних ситуацій на об’єктах критичної інфраструктури енергетичного сектору регіону був розроблений аналіз їх стану та план заходів проходження осінньо-зимового періоду.
За результатами доповіді та з урахуванням обговорення комісія вирішила зобов’язати голів міськрад, райдержадміністрацій, керівників підприємств ЖКГ здійснювати роботу в режимі підвищеної готовності до виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних із порушеннями в роботі енергосистеми області.
Також до початку осінньо-зимового періоду 2018-2019 років їм було доручено забезпечити оперативний розгляд звернень ТОВ «ЛЕО», надавати допомогу при ліквідації аварій та можливих надзвичайних ситуацій в енергетичній сфері та сформувати бригади, які можуть бути задіяні для надання допомоги при ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та подій, що можуть виникнути через порушення в роботі енергетичної системи області.