Прес-центр13 лютого 2017, 16:02

Обласна влада вшанувала ветеранів-афганців

Щороку 15 лютого в нашій країні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Близько 150 тис. українців пройшли через горнило «афганської війни».

На сьогоднішній день на обліку в органах соціального захисту населення області перебуває 1944 учасники бойових дій, 166 інвалідів війни, інвалідність яких пов’язана з пораненням в період бойових дій на території інших держав та 40 членів сімей загиблого (померлого) ветерана війни.

Напередодні цієї дати в облдержадміністрації відбуло засідання  «круглого стола» з представниками місцевих осередків громадських організацій ветеранів Афганістану Луганської області.

У засіданні взяли участь заступник голови облдержадміністрації Вадим Данієлян, представники структурних підрозділів ОДА, керівники теріторіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, місцевих органів виконавчої влади та обласного військового комісаріату.

«З кожним роком все далі і далі історія віддаляє нас від вогняних років афганської війни, – у своєму виступі зазначив Вадим Данієлян. –  Але час не підвладний викреслити з нашої пам’яті героїчні подвиги, приклади мужності та вірності військовому обов’язку, які продемонстрували тисячі відданих синів і дочок України. Ваша активна життєва позиція, вірність військовій присяги, досвід участі у бойових діях відіграли значну роль та стали прикладом у боротьби за суверенітет та цілісність України, що заслуговує на глибоку повагу. Ми вдячні вам за мужність та патріотизм, за стійкість і витримку».

Заступник голови облдержадміністрації запропонував схилити голови та вшанувати пам'ять загиблих бійців хвилиною мовчання.

Під час засідання «круглого столу» обговорювалися питання щодо лікування, житлових та транспортних пільг ветеранів-афганців.

Наприкінці заходу заступник голови облдержадміністрації вручив нагороди представникам осередків громадських організацій ветеранів Афганістану області.

За активну громадянську позицію, патріотичне виховання молоді, значний особистий внесок у розвиток ветеранського руху та з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав і 28-ї річниці виведення радянських військ з Республіки Афганістан розпорядженням голови обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза були нагороджені Почесною відзнакою «За розвиток регіону» голова Попаснянської районної організації Микола Рябоконь та голова Лисичанського міського відділення Вадим Черьомін.

Почесними грамотами облдержадміністрації відзначили головуЩастинської міської організації «Спілка ветеранів Афганістану» Миколу Валуйського, члена правління Станично-Луганського районної організації Олександра Горового, голову Кремінської районної організації Анатолія Кислякова, члена правління Станично-Луганського районної організації Євгена Лінькова, голову Старобільської районної організації Віктора Сергієнко та голову Білокуракінської районної організації Миколу Циганок.

Крім того, більше 70 обласних відзнак, грамот та почесних листів були передані керівникам міських та районних осередків громадських організацій ветеранів Афганістану для урочистого вручення на місцях.

Від імені очільника Луганської області Юрія Гарбуза Вадим Данієлян побажав воїнам-інтернаціоналістам та їх родинам міцного здоров’я, мирного неба, добра і злагоди.