Прес-центр16 серпня 2022, 15:08

Обласна влада здійснює моніторинг дотримання прав дитини в умовах воєнного стану

Начальник служби у справах дітей ОДА Раїса Родіна провела онлайн-нараду щодо питань захисту дітей в умовах воєнного стану з керівниками служб РДА, виконкомів міських та селищних рад, територіальних громад.

На початку наради вона зазначила, що у зв'язку з військовою агресією росії проти України, обласною владою було невідкладно  вжито заходи  щодо евакуації до безпечної території дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, залишених без батьківського піклування, які   перебували в закладах інституційного догляду.

Дітей переміщено на оздоровлення до Словенії, Австрії, до Навчально-реабілітаційний центр I-II ступенів «Гармонія» на Львівщині. 

 З початку широкомасштабного вторгнення  евакуйовано 14 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується 114 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та  20 прийомних сімей, в яких виховується 36 дітей, до безпечних територій України. Два дитячі будинки сімейного типу, в яких виховується 14 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та 9 прийомних сімей, в яких виховується  11 дітей,  виїхали за межі України до інших держав до завершення воєнних дій на території області.

Також за час російського вторгнення до безпечних районів України виїхали 172 дитини-сироти та дитини, позбавлених батьківського піклування, та  за кордон 45 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в сім’ях опікунів/піклувальників.

Під час наради обговорено основні проблеми діяльності служб у справах дітей області, зокрема:  щодо створення умов та відновлення роботи для функціонування ЄІАС «Діти» у Службі; налагодження взаємодії між Службою та Нацполіцією для оперативного реагування у сфері захисту дітей.

Раїса Родіна наголосила на важливості моніторингу додержання прав дітей, які під час евакуації прибували без супроводу батьків або законних представників до різних областей України та перебувають за кордоном.