Прес-центр31 серпня 2018, 16:08

Обласна влада звернеться до Прем’єр-міністра щодо виділення понад 320 мільйонів для подолання загрози надзвичайної ситуації в енергетичній сфері

Звернення направлять до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана щодо виділення коштів з резервного фонду державного бюджету понад 320 мільйонів гривень на виконання першочергових заходів для проходження осінньо-зимового періоду і планових робіт у 2018 році, що проводитимуться на об’єктах енергетичної інфраструктури області.

Відповідне рішення прийнято сьогодні на засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Його провів заступник голови облдержадміністрації Геннадій Іваненко.

Доповідаючи про кризову ситуацію в енергетичній сфері Луганської області та необхідність виконання першочергових заходів на об’єктах та мережах ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання», він нагадав, що через низку проблем це підприємство знаходиться в скрутному фінансовому стані.

Обласна влада на чолі з головою облдержадміністрації – керівником обласної військово-цивільної адміністрації Юрієм Гарбузом неодноразово зверталася до центральних органів виконавчої влади стосовно вирішення цього питання.

Наразі, як зауважив директор Департаменту регіонального розвитку, промисловості, інфраструктури та енергозбереження Сергій Шелест, облдержадміністрацією підготовлене та направлене до Кабінету Міністрів України розпорядження Уряду «Про виділення коштів на здійснення першочергових невідкладних заходів, пов’язаних із запобіганням виникнення надзвичайних ситуацій на об’єктах критичної інфраструктури життєзабезпечення Луганської області внаслідок аварій на електричних мережах», яким передбачено виконання заходів на загальну суму 320 млн гривень.

Проект документу знаходиться на розгляді в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Міністерстві фінансів та Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України.

Нагадаємо, що борг ТОВ «ЛЕО» перед ДП «Енергоринок» складає понад 5,1 млрд гривень через несплату за спожиту електроенергію підприємствами водо- та теплопостачання, розташованими на непідконтрольній українській владі території. Рахунки компанії заарештовані, що у значній мірі ускладнює її діяльність.

Минулоріч через несвоєчасне обслуговування електричних мереж, несприятливі погодні умови відбулось більше ніж 600 масових знеструмлень споживачів електричної енергії – десятки тисяч споживачів неодноразово залишалися без світла протягом значного часу.

Рівень підготовки ТОВ «ЛЕО» до осінньо-зимового сезону 2018-2019 років складає 21 %.

За словами начальника управління з питань цивільного захисту облдержадміністрації Володимира Мирошниченка, можливі аварії на об’єктах ТОВ «ЛЕО» загрожують порушенням нормальних умов життєдіяльності більше 50 тис. осіб на тривалий час (більш як на три доби), а завдані збитки можуть значно перевищити 150 тис. мінімальних розмірів заробітної плати.

Відповідно до Національного класифікатору України «Класифікатор надзвичайних ситуацій» та Порядку класифікації надзвичайних ситуацій за їх рівнями це може бути визначено як надзвичайна ситуація техногенного характеру державного рівня.