Прес-центр15 cічня 2019, 09:01

Обласна влада звернеться до Уряду для розв’язання проблеми енергозабезпечення шахт

Заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко провів засідання регіональної комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. На заході було розглянуто питання щодо загрози знеструмлення вуглевидобувних підприємств області.

На початку засідання Юрій Клименко поінформував присутніх, що на території області знаходяться 4 шахти ПАТ «Лисичанськвгуілля» та 4 шахти ДП «Первомайськвугілля».

До 1 січня енергопостачання на вказані підприємства здійснювала Луганська філія ДП «Регіональні електричні мережі», сума заборгованості перед яким становить понад 1,5 млрд грн.

А вже з 1 січня відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії» постачання електричної енергії на вугледобувні підприємства здійснює постачальник останньої надії ДП ЗЕД «Укрінеренерго», яке згідно з правилами роздрібного ринку електричної енергії отримують від споживачів оплату за розподіл та постачання електричної енергії. Крім того енергопостачальник самостійно оплачує послуги розподільчій компанії (РЕМ).

Станом на 14 січня вуглевидобувні підприємства отримали рахунки на оплату послуг з розподілу електричної енергії, які необхідно оплатити протягом 5 банківських днів з моменту отримання. В іншому випадку постачальник електричної енергії подає заявку компанії, яка здійснює розподіл на припинення електропостачання.

Варто зазначити, що вугледобувні підприємства є планово збитковими, коштів від реалізації вугільної продукції та державної підтримки на покриття витрат із собівартості вугільної продукції не вистачає навіть на виплату заробітної плати. Щомісяця ДП «Первомайськвугілля» споживає електричної енергії на 30 млн грн, а ПАТ «Лисичанськвгуілля» – 20 млн грн.

Припинення енергопостачання вугледобувних підприємств загрожує не тільки зупинкою виробничої діяльності, накопиченню заборгованості із заробітної плати, сплати податків і зборів, наповненню місцевих бюджетів тощо, а й виникненням техногенної катастрофи, а саме: затоплення гірничих виробок, прилеглих територій та населених пунктів, заповнення гірничих виробок метаном, виходом шахтного газу на поверхню, виникнення займань газу, що може супроводжуватися пожежами та вибухами.

За підсумками засідання Юрій Клименко дав доручення підготувати звернення до Кабінету Міністрів України з проханням провести позачергове урядове засідання, де буде відпрацьовано план подальших дій для недопущення знеструмлення шахт на Луганщині.