Прес-центр26 липня 2019, 11:07

Обласна влада звернеться до Уряду для вирішення ситуації навколо Луганської ТЕС

25 липня голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Віталій Комарницький провів засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій на тему «Про передумови виникнення енергетичного колапсу».

Доповідаючи про ситуацію, директор Департаменту житлово-комунального господарства ОДА Віталій Сурай зазначив, що в області склалися передумови виникнення катастрофи в енергетичному секторі у зв’язку прийняттям постанови уряду РФ щодо визначення переліку товарів, які можливо імпортувати або експортувати в Україну тільки на підставі окремих дозволів.
До цієї категорії віднесено продукцію паливно-енергетичного комплексу, зокрема вугілля, що постачається для Луганської ТЕС з території Росії. У разі припинення генерації електроенергії на ТЕС буде обмежено споживання електроенергії в Луганському енерговузлі, оскільки наявна схема електричної мережі не дозволяє забезпечити електропостачання споживачів Луганської області без генерації.

Під час бойових дій електричні мережі Луганщини були пошкоджені, а зв’язок з Об’єднаною енергетичною системою України здійснюється лініями 110 кВ з Харківської та Донецької областей. Пропускна спроможність потужності яких складає лише 110 МВт. Втім, поточний рівень споживання електроенергії підприємствами та населенням Луганщини складає від 140 МВт вночі до 220 МВт у вечірній максимум.

Слід зазначити, що розроблені графіки обмеження живлення та аварійних вимкнень споживачів не забезпечують потрібного об’єму розвантаження.

За інформацією представників ТЕС, після закінчення запасів вугілля робота підприємства буде зупинена. У разі переходу електростанції на газ, це призведе до зростання собівартості виробництва електроенергії та завдасть збитків підприємству в обсязі 4 млн грн на добу.

Станом на 24 липня запаси вугілля на підприємстві становили 17964 тонни. При середньодобовому споживанні 2798 тонн вказаного обсягу палива достатньо для 6 діб сталої роботи теплоелектростанції, тобто до 29 липня.

Наразі існує реальна загроза виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру, а саме повного припинення енергопостачання мільйону жителів області, 253 дитячим садкам, 293 школам, 53 медичним закладам, підприємствам водо- та газопостачання. 

Крім того, є ризик припинення постачання води для 400 тис. абонентів – мешканців тимчасово окупованої території. 

За підсумком наради були прийняті наступні протокольні рішення: у зв’язку з відсутністю запасів вугілля перейти на спалювання природного газу для генерації електроенергії; забезпечити відповідні технічні умови при транспортуванні та розподілі природного газу.

Також Віталій Комарницький дав доручення невідкладно підготувати листи до Президента України та Прем’єр-міністра України щодо вичерпання запасів вугілля на Луганській ТЕС, а також можливі наслідки припинення електропостачання Луганської області та необхідності надання номінацій на постачання природного газу.