Прес-центр8 листопада 2021, 17:11

Обласна влада звернеться до Уряду щодо механізмів безперебійного постачання газу на Луганську ТЕС

Відповідне рішення прийнято на засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій сьогодні, 8 листопада.

Як зазначив перший заступник голови облдержадміністрації Олексій Смирнов, необхідно розглядати всі можливі ситуації з електропостачанням, які можуть виникнути на Луганщині, особливо під час опалювального періоду, щоб жителі області почували себе в безпеці.

Так, у разі перебоїв в роботі на електропідстанції ПС 500/220 кВ «Кремінська» в області залишиться єдине джерело електроенергії – а саме, ВП «Луганська ТЕС» ТОВ «ДТЕК «Східенерго».

Однак, вугілля марки «А», яке підприємство раніше отримувало з рф та яке неможливо доставити з підконтрольної українській владі території, залишилося на 36 діб.

Як повідомили представники Луганської ТЕС, яка є найбільшим виробником електричної енергії в Луганській області та єдиним виробником теплової енергії для споживачів міста Щастя, працювати на природному газі без додаткових пільг підприємству економічно не вигідно.

Без електрозабезпечення можуть залишитися користувачі І категорії, а саме стратегічні підприємства та об’єкти критичної інфраструктури, школи, дитсадки, медустанови тощо.

Також безпосередньо в Щасті в опалювальний період без теплозабезпечення можуть залишиться біля дев’яти тисяч мешканців, три школи, два дитячих садка, міська лікарня, державні та комунальні установи.

Тому для унеможливлення виникнення надзвичайної ситуації під час засідання прийнято низку рішень.

Зокрема, підготувати листа до Кабінету Міністрів України про надання доручення Міністерству енергетики України щодо розробки та винесення на розгляд Уряду механізмів безперебійного постачання НАК «Нафтогаз України» природного газу на ВП Луганська ТЕС» ТОВ «ДТЕК «Східенерго».

Також відповідним службам необхідно забезпечити відповідні технічні умови при транспортуванні та розподілі природного газу для забезпечення потреб ВП «Луганська ТЕС» для генерації електроенергії, вжити заходів щодо надійності роботи транзитів ліній електропередач 110 кВ «Сіль – Бахмутська – Ювілейна» та «Сватове – Курилівка».

Керівникові Щастинської міської військово-цивільної адміністрації доручено вжити заходів щодо забезпечення альтернативних варіантів опалення соціальних об’єктів та соціально вразливих верств населення міста.